Novým předsedou Prahy Sobě se stal Adam Scheinherr. Nahradil tak Čižinského

před 1 měsíc 39

Předsedou Prahy Sobě (PS) se stal pražský zastupitel a bývalý náměstek primátora Adam Scheinherr. Na dnešním kongresu jej podpořilo 27 delegátů, což bylo 69 procent odevzdaných platných hlasů. Protikandidát, pražský zastupitel Petr Zeman, získal deset hlasů. Dosavadní lídr a zakladatel PS, starosta Prahy 7 Jan Čižinský na předsedu nekandidoval. V komunálních volbách v roce 2022 získala Praha Sobě 14,72 procenta hlasů. V 65členném zastupitelstvu hlavního města má 11 mandátů a nyní je v opozici. PS byla původně občanskou kandidátkou, nyní se transformovala v politickou stranu.

Scheinherr bere svou novou funkci jako výzvu, na kterou se těší, řekl. „Za naší prací stojí a budou stát zkušenosti a společná píle. Město musíme budovat tak, aby Pražané měli vše v docházkové vzdálenosti. Musíme ji promyšleně stavět, se zelení, občanskou vybaveností a dostupnou MHD. Povedu PS, abychom ze své vize neslevovali a Pražané viděli výsledky,“ dodal. Ve své nominační řeči uvedl, že chce Prahu Sobě podněcovat a rozvíjet k úspěchu a že hodlá podporovat všechny, kteří chtějí pracovat v městských částech.

Mandát předsedy má Scheinherr na dva roky. Systém místopředsedů, který mají jiné strany, PS mít nebude. V květnu ale bude mít další kongres, na kterém bude volit desetičlennou takzvanou radu strany, která plní funkci místopředsednictva. Současným členům rady končí mandát.

Scheinherrovým protikandidátem byl pražský zastupitel, bývalý školník a někdejší předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman. V proslovu před volbou řekl, že podporuje vznik strany a přesun PS od „party kamarádů k větší profesionalitě“. S rostoucím počtem členů podle něj není jiná alternativa než vznik strany.

Čižinský odstupuje z čela Prahy sobě. Politickou stranu povede zřejmě Scheinherr

Na úvod kongresu promluvil Čižinský, který zavzpomínal na začátky PS. Také se vymezil proti ostatním stranám. PS jde podle něho o Prahu a Pražany a do voleb za dva roky ji mají vést lidé symbolizující kladnou odpověď na to, kdo zajistí výsledky. „Rozrostli jsme se tak, že tato změna (transformace na politickou stranu) je potřeba. V Praze vyrůstá taková řada talentovaných politiků, že tato strana je potřeba,“ řekl.

Přeměnu ve stranu podpořila i místostarostka Prahy 7 a pražská zastupitelka Hana Třeštíková, která řekla, že z aktivistů se stali profesionálové. Poděkovala Čižinskému za jeho postoje a práci. „Z učitele v nepadnoucím saku se stal oblíbeným starostou,“ řekla.

PS vznikla jako občanská kandidátka. K tomu, aby se mohla ucházet o hlasy voličů, musela nasbírat podpisy minimálně sedmi procent obyvatel Prahy. Poprvé v roce 2018 se jí to podařilo. O čtyři roky později musela PS mít 96.000 podpisů, což se jí tehdy zhruba o 3500 podpisů nepodařilo. PS tak zaregistrovala kandidátku jako sdružení nezávislých kandidátů Podporujeme nezávislou kandidátku Praha Sobě.

Sdružení se nyní změnilo v politickou stranu. Čižinský řekl, že všechny potřebné úkony jsou již hotové. Oproti minulosti se změní například způsob přijímání členů a strana bude mít jasnou strukturu včetně předsedy. Čižinský byl lídr PS, ale neměl funkci předsedy. V současné době má PS ve 14 městských částech 89 zastupitelů a je součástí šest koalic z 57 městských částí.

Přečtěte celý článek