Volby na Slovensku ONLINE: Konec voleb se blíží. Kandidáti přicházejí do štábů

před 1 měsíc 39

Prezidentské volby na Slovensku 2024

Slovenské prezidentské volby začaly v sobotu 23. března. Zuzana Čaputová svůj mandát neobhajuje. Tak jako v Česku, pokud o vítězi nerozhodne první kolo, do druhého kola postoupí dva kandidáti s nejlepšími volebními výsledky. Na prezidenta kandiduje jedenáct uchazečů, volební průzkumy však ukazují na dva favority mající stabilně nejvyšší volební preference. Lídry prezidentské volby jsou Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Konečné volební výsledky prvního kola bychom se měli dozvědět v neděli. Jaký je aktuálně vývoj kolem voleb?

Volební průzkumy nepředpokládají, že by Ivan Korčok nebo Peter Pellegrini získal více než polovinu hlasů, pravděpodobně tak prezidentské volby budou na Slovensku pokračovat 6. dubna, kdy se uskuteční druhé kolo. Celkovým favoritem je Peter Pellegrini, který Korčoka v průzkumech pro druhé kolo poráží. Není pravděpodobné, že by ostatní prezidentští kandidáti výrazně ohrozili oba favority. Předpokládá se, že Štefan Harabin, Igor Matovič nebo Ján Kubiš získají hlasů výrazně méně, není ale vyloučeno, že výsledky voleb na Slovensku překvapí.

Kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok o válce na Ukrajině:

Video placeholde

Rusko je agresor, Ukrajina oběť! Pozor na falešná volání po míru, varoval Korčok • Facebook - I. Korčok

Aktuální novinky sledujte v našem ONLINE zpravodajství:

Ivan Korčok dorazil do svého volebního štábu

Druhý z favoritů voleb, bývalý diplomat Ivan Korčok dorazil do svého volebního štábu. Poděkoval voličům a veřejnosti. Poté zopakoval slova svých spolupracovníků o štábu, že "toto není party, to je pracovní záležitost." Jeho tým bude pečlivě sledovat zejména výsledek Štefana Harabina, jehož voliči se mohou ve velkém ve druhém kole přiklonit k soupeři Peteru Pellegrinovi.

Peter Pellegrini dorazil do svého štábu

Favorizovaný kandidát Peter Pellegrini dorazil do svého bratislavského štábu na břehu Dunaje v restauraci Aušpic. 

Do štábu Ivana Korčoka chodí zástupci vládní opozice

Volební štáb prezidentského kandidáta Ivana Korčoka se nachází v prostorech bratislavského hotelu Falkensteiner. Mezi podporovateli jsou i členové vládní opozice. Sám Korčok by měl dorazit v půl desáté. Diplomatův tým plánuje tiskovou konferenci na dobu, kdy bude jasné, kdo postupuje do druhého kola. Volební místnosti se uzavřou už zhruba za hodinu.

Štefan Harabin má volební štáb v arabské restauraci

Národovecký kandidát Štefan Harabin má podle deníku SME volební štáb v restauraci Palmyra, která nabízí speciality arabské kuchyně. Slovenské menu se tu nepodává. Na otázku novinářů, proč si zvolil místo pro štáb zrovna tento podnik, Harabin odpověděl, že je kandidátem obyčejných lidí.

Podle policistů jsou volby poklidné

Slovenská policie dosud nezaznamenala žádné problémy. „Dohlížíme na bezproblémový průběh prezidentských voleb a dosud jsme nezaznamenali žádné narušení pořádku,“ uvedla policie. Ráno slovenská média informovala o rozčíleném členovi volební komise, který byl ještě před začátkem voleb kvůli svému problémovému chování z komise vyloučen. Následně měl vyhrožovat s tím, že si donese nůž, situaci následne řešila policie.

Premiér Robert Fico odvolil

Slovenský předseda vlády Robert Fico odevzdal svůj hlas v Bratislavě. On i jeho strana podporují favorizovaného Petra Pellegriniho.

Volby skončí až v půl jedenácté

Dřívější zprávu o prodloužení volebního moratoria nakonec volební komise ještě upravila. Prezidentské volby skončí až ve 22:30. Podle ministerstva vnitra dvě volební místnosti uzavřou hlasování oproti plánu později. Jedna o dvacet minut později kvůli kolapsu člena komise, druhá o třicet minut později kvůli pozdnímu rannímu příchodu předsedy okrskové volební komise.

Volby se protáhnou o dvacet minut

Dnešní první kolo prezidentských voleb na Slovensku skončí ve 22:20, oproti plánu o 20 minut později. Vyplývá to z vyjádření šéfa státní volební komise Eduarda Burdy. Důvodem je přerušení hlasování v jedné z volebních místností po kolapsu člena místní volební komise.

O dobu, po kterou bylo hlasování přerušeno, bude tato volební místnost otevřena déle. To také znamená, že se v zemi posune volební moratorium. Až po uzavření všech volebních místností může statistický úřad podle dosavadní praxe začít zveřejňovat průběžné výsledky hlasování.

Prodloužení moratoria kvůli přerušenoému hlasování není během voleb na Slovensku výjimkou. Například v loňských předčasných parlamentních volbách skončilo moratorium oproti plánu o tři čtvrtě hodiny později. Stalo se tak po přerušení hlasování ve dvou volebních místnostech. V jednom případě šlo o zdravotní potíže člena místní volební komise, v jiné z volebních místností tehdy zemřel volič.

101letá volička si opět nenechala ujít volby

Eleonóře Zacharové je 101 let a podle slovenských médií nevynechala jediné volby. I dnes přišla osobně a pěšky do volební místnosti ve městě Svit v okresu Poprad. Současná politika je podle ní „pod úroveň“ a je třeba to změnit. „Chodím volit proto, protože tu žiji a chci, abychom se měli lépe. Od té doby, co žiji ve Svitu, jsem ani jednou volby nevynechala. Od začátku jsem byla přesvědčena o svém kandidátovi, sleduji, co se děje, a myslím si, že jsem volila dobře,“ řekla.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzývá k účasti ve volbách

Vítězství v prvním kole se nečeká

Od zavedení přímé volby hlavy státu v roce 1999 se zatím na Slovensku nepodařilo zvolit prezidenta už v prvním kole. K tomu by vítězný kandidát musel získat podporu nadpoloviční většiny registrovaných voličů.

Pokud žádný z kandidátů nezíská podporu nadpoloviční většiny registrovaných voličů, postoupí dva nejúspěšnější kandidáti do rozhodujícího druhého kola přímé volby. To je naplánováno na 6. dubna.

Štefan Harabin přišel k volbám se svou rodinou.

Štefan Harabin a Ján Kubiš odevzdali svůj hlas

K volbám dorazili další prezidentští kandidáti. Expředseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin, který nešetří národoveckými a proruskými názory, vhodil lístek do urny se slovy, že volí tak, aby Slovensko nebylo v žádném případě zataženo do války. Kromě něj v Bratislavě odvolil také další kandidát na slovenského prezidenta Ján Kubiš.

Promile ve volební komisi

Ředitel odboru pořádkové policie na slovenském policejním prezidiu Stanislav Hromádka na tiskové konferenci informoval o jednom případu opilého člena volební komise, který byl z další práce v komisi vyloučen. Neupřesnil, ve kterém městě či vesnici se incident stal.

K volbám přišel exprezident Ivan Gašparovič s manželkou

Situace na Slovensku není podle bývalého prezidenta Ivana Gašparoviče jednoduchá. Budoucí prezident by se měl podle něj zaměřit na komunikaci, a to jak s vládou, tak opozicí.

První kolo prezidentských voleb zatím probíhá v poklidu

Slovenské prezidentské volby zatím probíhají bez závažnějších zádrhelů. „K žádné mimořádné situaci zatím nedošlo, zatím nedošlo ani k přerušení hlasování. V tento moment se domníváme, že všechny volební místnosti zavřou o 22. hodině,“ uvedla ředitelka odboru voleb Eva Chmelová na tiskové konferenci.

Slovenské volby očima fotografů

Prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala svůj hlas

Dosluhující prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala občany k účasti ve volbách, pro budoucí hlavu státu je podle ní důležité, aby měla co nejsilnější legitimitu. Slovákům podle svých slov přeje, aby měli takového prezidenta, který bude dodržovat a chránit ústavu a který bude zemi důstojně reprezentovat v zahraničí. Ráda by, aby cílem první oficiální návštěvy budoucího prezidenta byla Česká republika. „Myslím si, že blízké vztahy mezi našimi zeměmi a našimi občany jsou důležité, a ze symbolického hlediska je dobré, když se touto tradicí potvrzují.“

Průběžné výsledky budou statistici zveřejňovat každých deset minut

Průběžné výsledky prvního kola prezidentských voleb bude statistický úřad zveřejňovat každých deset minut. Začne hned po uzavření poslední volební místnosti, což by mělo být kolem desáté hodiny večer. Veřejnost bude moci sledovat sčítání na volbysr.sk, kde budou grafy, tabulky i interaktivní mapy. Definitivní výsledky zveřejní úřad po schválení Státní komisí pro volby a kontrolu financování politických stran kolem nedělního poledne.

Favorit voleb Peter Pellegrini vyzval občany k účasti ve volbách

Slovenský prezidentský kandidát Peter Pellegrini, který je spolu s Ivanem Korčokem favoritem voleb, už odvolil. Vyzval přitom voliče, aby se k prvnímu kolu dostavili. „Občané rozhodují o tom, kdo bude Slovensko reprezentovat dovnitř i navenek,“ řekl předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie. 

Volba prezidenta Slovenska není podle něj rozhodováním o tom, zda se země přikloní na Východ či na Západ. „Slovensko je jasně ukotveno v Evropské unii a Severoatlantické alianci. To, že se hovoří o suverénnějším hlasu Slovenska nebo o suverénní zahraniční politice nebo o tom, že Slovensko bude hájit své národně-státní zájmy, ještě neznamená, že mění základní kurz své zahraniční politiky,“ řekl Pellegrini.

Exprezident Andrej Kiska zkritizoval současnou vládu

K volební urně se již dostavil také bývalý slovenský prezident Andrej Kiska se svoji manželkou. „V sousední zemi, na Ukrajině, stále zuří válka, Rusové zabíjí bezbranné civilisty. A náš ministr zahraničních věcí se fotí s ruským ministrem zahraničí, to je víc než zarážející,“ nešetřil Kiska kritikou současné vlády Roberta Fica.

Slovenský prezident Rudolf Schuster vyzval ke spojování společnosti

K volbám dorazil také bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster. Nová hlava státu by podle něj měla spojovat a utlumovat napětí ve společnosti. „Dost bylo rozdělování. Pojďme se spojovat - ale ne na politickém principu, ale na lidském, společenském,“ řekl.

Ivan Korčok má odvoleno

Slovenský prezidentský kandidát Ivan Korčok odvolil v sobotu ráno se svoji ženou. Je důležité, aby byl prezident Slovenska zvolen při vysoké volební účasti, řekl Korčok. „Udělal jsem z mého pohledu všechno, co jsem udělat mohl. Ať občané sami dobře zváží, jak bude vypadat budoucí hlava státu.“

V kampani se někdejší šéf slovenské diplomacie vymezoval vůči Pellegrinimu i proti rozhodnutím nynější vládní koalice premiéra Roberta Fica, která i s Pellegriniho podporou například v únoru prosadila rozsáhlé změny v trestním právu. Platnost části těchto změn, které kritizovaly také instituce Evropské unie, pak pozastavil slovenský ústavní soud.

Výsledky budou známé v noci na neděli

Ředitelka odboru voleb slovenského ministerstva vnitra Eva Chmelová řekla, že všech 5938 hlasovacích místností se uzavře dvě hodiny před půlnocí, pokud volby proběhnou v souladu s předpoklady. V případě přerušení hlasování z nečekaných důvodů se jeho závěr v příslušné volební místností zpravidla posouvá. Následně začne statistický úřad zveřejňovat průběžné výsledky.

Otevřely se volební místnosti

Úderem sedmé hodiny ranní začaly na Slovensku prezidentské volby. O hlasy zhruba 4,3 milionu voličů se uchází devět kandidátů. Úřadující hlava státu Zuzana Čaputová se o znovuzvolení neuchází, její pětiletý prezidentský mandát skončí v polovině června. Volební místnosti budou otevřeny do 22:00. Hlava státu vzejde asi až z druhého kola.

Hlasovat se bude i ve slovenských věznicích

Zájem o účast v nadcházejících prezidentských volbách na Slovensku projevilo i více než 2000 tamních vězňů. Média o tom informovala mluvčí Sboru vězeňské a justiční stráže Monika Kacvinská. „V den voleb budou před členy okresní volební komise předvedeni obvinění a odsouzení jedinci, kteří projeví zájem hlasovat. Svůj hlas budou moct odevzdat do přenosné volební schránky,“ upřesnila Kacvinská.

Ivan Korčok by Slovensko rád táhl na Západ

Kariérní diplomat Ivan Korčok se v posledních týdnech v průzkumech dotahoval na Petera Pellegriniho, převzít roli favorita slovenského prezidentského klání se mu ale nepodařilo. Občanský kandidát není ve snadné pozici. Nemá za sebou podporu vlády a zároveň není natolik přesvědčivý, aby si dokázal vytvořit renomé silného opozičního lídra, jako se to povedlo současné prezidentce Zuzaně Čaputové a před parlamentními volbami do jisté míry i Michalu Šimečkovi z Progresivního Slovenska. Korčok přitom Slovákům za současných podmínek nenabízí málo. Je příslibem aspoň částečné pojistky proti zvůli premiéra Roberta Fica.

Názory a program prezidentského kandidáta si můžete přečíst v našem podrobném článku zde.

Peter Pellegrini má vládě zajistit klid na práci

Slovensko je zaplavené billboardy, na kterých kandidát a favorit nadcházejících voleb Peter Pellegrini přesvědčuje voliče, že země už konečně potřebuje pokoj. Klid jí má zřejmě zajistit harmonická symbióza vlády s prezidentem, která umožní premiérovi Robertu Ficovi nerušeně provádět reformy v orbánovském stylu. Pellegriniho heslo je zároveň symbolem jeho rezignace na snahu vystoupit z Ficova stínu a dělat jinou politiku, než jenom líbivou fasádu na budově strany Směr.

Názory a program prezidentského kandidáta si můžete přečíst v našem podrobném článku zde.

Sázky na slovenské prezidentské volby už přesáhly u Tipsportu 30 milionů korun

Nejvíc se prosázelo na domácí půdě na Slovensku – v přepočtu 23,5 milionu korun. U Tipsportu v Česku to bylo 8 milionů. Současný předseda Národní rady Peter Pellegrini je podle bookmakerů Tipsportu čím dál větším favoritem na vítězství. Momentálně je na jeho celkové vítězství vypsán kurz 1,35:1, na výhru v prvním kole 1,6:1. Ivan Korčok začal zaostávat jak v celkovém souboji (kurz 3:1), tak i v boji o vítězství v 1. kole (kurz 2,22:1). Podle sázkařů na Slovensku je paradoxně favoritem (podle kurzů až třetí v pořadí) Štefan Harabin. Na jeho triumf si vsadili už víc než 313 tisíc eur v kurzech kolem 150:1. A nejtipovanější příležitostí ze všech sázek v rámci 1. kola je to, že Harabin se podle počtu hlasů umístí do 2. místa (kurz 33:1).

Přitom kurzově je jasným favoritem Pellegrini a mělo by to být ve 2. kole v duelu s Ivanem Korčokem. Na jeho vítězství si sázkaři v Česku vsadili kolem 3 milionů korun, na výhru Ivana Korčoka je to jen okolo 500 tisíc korun. Ale i v České republice je u sázkařů Harabin druhým nejtipovanějším z pohledu celkového vítěze – 1,8 milionu korun. U Tipsportu v ČR je nejvyšší vklad 200 tisíc korun na sólo tiketu na vítězství Pellegriniho v kurzu 1,48:1. Ovšem nejvyšší možnou výhru si připíše jeden ze sázkařů, pokud třetí kandidát Harabin skončí v 1. kole do 2. místa. Sázka 125 tisíc korun by se pak násobila obřím kurzem 33:1 s výhrou přes 4 miliony.  Extrémně nepravděpodobné je, že nového prezidenta poznáme už tuto sobotu (kurz 415:1). Vsadit si lze i na účast v 1. kole, kterou bookmakeři odhadují na úrovni 52 procent.

Nebýt Čaputové, odešel bych ze země už dávno, říká slovenský podnikatel

Spoluzakladatel softwarové firmy Vacuumlabs Matej Ftáčnik patří k nejvýraznějším tvářím slovenské startupové scény. A ačkoliv se kvůli homofobii a znechucení z vlády Roberta Fica loni přestěhoval do Prahy, politické dění v rodné zemi nadále pozorně sleduje a své krajany vyzývá k podpoře Ivana Korčoka v blížících se prezidentských volbách. V rozhovoru s e15 také prozrazuje, proč nepovažuje odliv mladých Slováků do zahraničí za problém a jakým byznysovým aktivitám se po odchodu z Bratislavy hodlá věnovat.     

Celý článek si můžete přečíst ZDE >>>

Slováci budou v sobotu volit prezidenta, zřejmě ale rozhodne až druhé kolo

Slováci budou v sobotu vybírat nového prezidenta, podle průzkumů veřejného mínění ale žádný z devíti kandidátů nezíská potřebný počet hlasů už v prvním kole. Očekává se proto, že nástupce nynější hlavy státu Zuzany Čaputové vzejde až z druhého kola přímé volby 6. dubna. Do něj by měli postoupit favorizovaný předseda parlamentu a jeden z nejpopulárnějších slovenských politiků Peter Pellegrini a exministr zahraničí, kariérní diplomat Ivan Korčok.

Dřívější sondáže předpovídají v prvním kole těsný souboj mezi Pellegrinim a Korčokem, preference obou kandidátů přesáhly 30 procent. Předpokládané druhé kolo by pak podle průzkumů měl vyhrát Pellegrini s podporou výrazné většiny nyní třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Ten by v sobotu mohl dosáhnout dvouciferného výsledku, jeho popularita v průzkumech ale výrazněji zaostávala za Pellegrinim i Korčokem.

Slovenskou ekonomiku trápí nejdražší dluhy v eurozóně i útěk vysokoškoláků do Česka

Po půlroce nové vlády Roberta Fica se problémy slovenské ekonomiky jen prohlubují. Od investorů si země půjčuje dráž než Itálie, jejíž veřejný dluh vůči HDP je přitom víc než dvojnásobný. Jeho budoucnost navíc ohrožuje pokračující exodus studentů do zahraničí, z čehož má prospěch zejména Česko. Velkou otázkou pro tamní ekonomiku zůstává osud obří košické ocelárny.

Celý článek si můžete přečíst ZDE >>>

Favorité prezidentských voleb na Slovensku se vymezovali i v poslední debatě

Poslední debatu před sobotním prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku provázelo vzájemné vymezování se dvou nejpopulárnějších kandidátů na funkci hlavy státu. Diskuse se zúčastnilo všech deset uchazečů, z nichž málo populární Róbert Švec před závěrem debaty oznámil odstoupení z voleb. Švec zároveň podpořil třetího nejoblíbenějšího kandidáta a exministra spravedlnosti Štefana Harabina, který opakoval své proruské názory včetně odmítání protiruských sankcí. Několik zájemců o vrcholnou politickou funkci v zemi a také Harabin se vyslovilo pro vystoupení země z NATO.

Ve čtvrtek v zemi začalo moratorium na vedení volební kampaně i zveřejňování sondáží k prezidentským volbám; potrvá do uzavření hlasovacích místností.

Bookmakeři favorizují Pellegriniho na vítězství ve volbách prezidenta Slovenska

Sázkové kanceláře na Slovensku favorizují jako vítěze sobotního prvního kola slovenských přímých prezidentských voleb šéfa vládní strany Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho, byť průzkumy veřejného mínění očekávají jeho těsný souboj s exministrem zahraničí Ivanem Korčokem. Vyplývá to z vypsaných kurzovních stávek. Očekává se, že Slováci vyberou novou hlavou státu až v rozhodujícím druhém kole hlasování, ve kterém by měl být Pellegrini favoritem.

Termín, průzkumy, kandidáti

Na Slovensku se tento víkend uskuteční volby prezidenta. Hlavním favoritem je Peter Pellegrini, současná prezidentka Zuzana Čaputová podruhé nekandiduje. V jakém termínu slovenské prezidentské volby 2024 proběhnou, kteří kandidáti mají podle volebních průzkumů šanci na zvolení a kdy budou známé výsledky voleb?

Zjistíte v našem přehledovém článku ZDE >>>

Přečtěte celý článek