Francouzský parlament schválil bezpečnostní dohodu s Ukrajinou

před 1 měsíc 61

15. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Po Národním shromáždění Senát ve středu večer drtivou většinou schválil bezpečnostní dohodu mezi Paříží a Kyjevem. V jednacím sále, kde nejsou žádní volení zástupci La France insoumise a pouze tři členové Národního sdružení, hlasovala drtivá většina senátorů Les Républicains pro.

Senát ve středu 13. března vyjádřil širokou podporu bezpečnostní dohodě mezi Francií a Ukrajinou, a to i přes některé výhrady horní komory, kde je prezidentský tábor velmi menšinový.

Po úterním jednání poslanců senátoři hlasovali v poměru 293:22 ve prospěch francouzské strategie podpory Kyjeva.

V jednacím sále, kde nejsou žádní volení zástupci La France Insoumise a pouze tři členové Národního sdružení, nevyvolalo prohlášení premiéra Gabriela Attala tak živé debaty jako v Bourbonském paláci, kde se RN zdržela hlasování, zatímco LFI hlasovala proti.

Převážná většina senátorů Les Républicains, vedoucí politické síly v Lucemburském paláci, hlasovala pro, přestože šest bylo proti a čtyři se zdrželi hlasování. Pouze komunistická skupina hlasovala proti.

"Otočit se zády k Ukrajině by znamenalo otočit se zády k našim hodnotám, zradit důvěru našich spojenců, jednat slabě," řekl při zahájení debat Gabriel Attal a připomněl, že konflikt vstupuje do "bodu zvratu", když na galeriích vystoupil ukrajinský velvyslanec ve Francii.

"Tváří v tvář Rusku si neklademe hranice"

V relativně prázdném jednacím sále byly jádrem projevů kontroverzní poznámky prezidenta republiky Emmanuela Macrona o hypotéze vyslání západních jednotek do terénu.

"Tato měnící se prohlášení, tyto vzájemné střety vyústily v izolaci Francie, rozdělení a zneklidnění našich spojenců," řekl vůdce republikánů v Senátu Bruno Retailleau a varoval také před hypotetickým vstupem Ukrajiny do Evropské unie a NATO, které ho "zpochybnily". "Náš hlas je hlasem podpory Ukrajině, nikoli podpory vlády," dodal.

Gabriel Attal ze své strany trval na vládní linii: "Nestanovujeme limity tváří v tvář Rusku, které žádné nestanovuje," řekl. Výrok, který si "zasloužil více přesnosti", litoval centrista Philippe Folliot.

Socialista Rachid Temal vyzval vládu, aby "přezkoumala zákon o vojenském plánování" a "přijala výjimečná opatření pro výrobu" munice.

Ještě ofenzivnější byla komunistka Cécile Cukiermanová, která kritizovala "obrannou smlouvu poznamenanou znepokojivou absencí jasných limitů pro složku vojenské spolupráce" a Francii "zesměšňovanou" prezidentským postojem.

Desetiletá dohoda s Ukrajinou zahrnuje posílení vojenské spolupráce, zejména v oblasti dělostřelectva a protivzdušné obrany.

Emmanuel Macron promluví o Ukrajině ve čtvrtek ve večerních zprávách TF1 a France 2.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

37

Přečtěte celý článek