O víkendu jsem oslavil 5 let v čele hnutí Starostů a nezávislých. Bylo to asi nejbláznivější období v politice, které jsem zažil...

před 2 týdny 36
O víkendu jsem oslavil 5 let v čele hnutí Starostů a nezávislých. Bylo to asi nejbláznivější období v politice, které jsem zažil. Hnutí už mělo v té době leccos za sebou, etablovalo se v komunální a krajské politice a sbíralo zkušenosti v politice parlamentní. Neměl jsem v úmyslu přetvořit ho „k obrazu svému“, ale věděl jsem, že mu chci vtisknout trochu jasnější směřování v tématech, kterými se do té doby hnutí tolik nevěnovalo.

Povedlo se nám pod mým vedením uspět v krajských volbách a zvítězit ve volbách senátních, což je něco, co bych rád zopakoval. Věděl jsem ale, že bodem zlomu budou volby do poslanecké sněmovny, pro které se musíme spojit, abychom porazili Babiše. Velká mise bylo přesvědčit kolegy, abychom šli do koalice s Piráty. Musel jsem o tom ostatně nejdřív přesvědčit sám sebe. Ale bez ohledu na to, že ta spolupráce měla hořkou dohru, když voliči výrazně upřednostnili naše kandidáty a Piráti nám to dodnes vyčítají, to byl správný krok a našim dvěma koalicím se společně povedlo odstavit Babiše od moci.
V nečekané síle nás tohle období dovedlo do Poslanecké sněmovny.

Zvládnout vládní odpovědnost v té největší krizi byla výzva a na rovinu, ne vždycky jsme v ní obstáli se ctí. Musel jsem začít dělit pozornost mezi hnutí, ministerstvo a jiné věci. Třeba děti, protože rok po zvolení předsedou se mi narodilo třetí dítě, druhý syn. Naučilo mě to lépe pracovat s časem a umět spoléhat na jiné. To je jedna z věcí, které umím: dávat příležitost jiným lidem a věřit jim. V některých případech až moc, jak se ukázalo v případě Dozimetru. Ale i to je věc, kterou jsme díky soudržnosti, vzájemné důvěře a schopnosti stát v těžké chvíli při sobě překonali. A v novém týmu s novým mandátem z mimořádného sněmu se nám povedlo nahodit STAN znovu na správnou trajektorii.

Když se podívám na fotky z před pěti let, ten člověk na nich zestárnul ne o pět, ale o 7, o 10 let. Byla to pro mě obrovská zkušenosti, myslím, že jsem v ní jako politik vyzrál, možná v něčem trochu zdrsněl, ale nestal jsem se papalášem a podvodníkem. Věřím, že jsem si zachoval lidskost, potřebu, ochotu i schopnost s lidmi komunikovat, což jsou ostatně i věci, které mě do politiky přivedly.

Co dál? Kromě nejbližších „misí“, v kterých chci jako předseda uspět, jako jsou evropské, krajské a senátní volby, si přeji jeden zásadní úspěch – stát znovu u toho, že se AB a populisti nevrátí k moci. Chci, aby Starostové byli těmi, kdo v tomhle sehrají zásadní roli tím, že na politické scéně dostatečně posílí a získají si důvěru dalších lidí.

Přečtěte celý článek