Obavy z Číny spojily dávné nepřátele. Zabrání nečekaný pakt v čele s USA invazi na Tchaj-wan?

před 3 týdny 33

Kolonizace, krveprolití, válečné zločiny, okupace, kontroverzní vojenské základny. To jsou všechno faktory, které během uplynulých let ovlivňovaly vztahy USA, Filipín a Japonska. Vzájemnou kritiku ale ve čtvrtek na summitu ve Spojených státech vystřídá spolupráce.

Vztahy mezi Čínou a USA nejsou v poslední době nijak idylické. Joe Biden například na konci loňského roku nazval čínského prezidenta diktátorem. Více v reportáži:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miliardář, který spasil Trumpa. Zbohatl na drahých půjčkách, s exprezidentem nikdy nemluvil

USA, Japonsko a Filipíny se totiž dohodly na spojenectví, které má primárně za cíl posílit bezpečnostní spolupráci v Asii. Smlouva je namířená proti Číně a jejím možným imperiálním ambicím. Informovala o ní americká CNN.

Strach z Pekingu

Hlavní obava, která spojuje alianční trojlístek, je možná čínská invaze na Tchaj-wan, která by způsobila paralýzu obchodu a pravděpodobně by vehnala do konfliktu všechny zmíněné země.

„Vnímaná hrozba ze strany Číny tyto tři země skutečně svedla dohromady,“ řekl James Brown, docent politologie na Temple University v Tokiu, před summitem amerického prezidenta Joea Bidena, japonského premiéra Fumia Kišidy a filipínského prezidenta Ferdinanda Marcose mladšího.

Odborníci se shodují, že invaze na Tchaj-wan by skutečně ovlivnila nejen samotný ostrov, který si nárokuje Čína, ale také jeho blízké sousedy.

„Pokud jste Čína, nemůžete napadnout Tchaj-wan, aniž byste se nejprve vypořádali s Filipínami nebo s japonskými základnami,“ řekl Micah Jeiel Perez, odborný asistent na University of the Philippines Diliman.

Marcos i Kišida dali jasně najevo, že mír na Tchaj-wanu je pro jejich národní bezpečnost zásadní. Možnost střetu s Čínou nevyloučil ani filipínský prezident. „Pokud by v této oblasti skutečně došlo ke konfliktu, je velmi těžké si představit scénář, kdy by se Filipíny nějakým způsobem nezapojily,“ řekl Marcos v loňském rozhovoru pro Nikkei Asia.

Japonští představitelé zase dříve poukázali na to, že 90 procent energetických kapacit, které jejich země potřebuje, dováží po vodě kolem Tchaj-wanu, což spojuje hospodářskou stabilitu Japonska s nezávislostí Tchaj-peje.

Zapomenout na minulost

Bezpečnostní pakt USA, Filipín a Japonska je překvapivý zejména kvůli tomu, že zmíněné hráče trápí dlouhá léta několik vzájemných sporů. V Japoncích stále přebývá hrůzný odkaz druhé světové války, během které Američané shodili na japonská města dvě atomové bomby.

Napjaté bývaly vztahy i mezi Washingtonem a Manilou. Filipíny se staly kolonií Spojených států v roce 1899 poté, co se Španělsko v rámci urovnání španělsko-americké války vzdalo kontroly nad svým dlouholetým územím ve prospěch Washingtonu.

Filipínští nacionalisté bojovali proti americké kontrole ve filipínsko-americké válce v letech 1899 až 1902, během které podle záznamů amerického ministerstva zahraničí zahynulo více než 4 200 amerických vojáků, 20 tisíc filipínských vojáků a 200 tisíc filipínských civilistů.

To všechno je, jak se zdá, zapomenuto. USA, Filipíny a Japonska svedl k sobě společný strach z čínské invaze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tchaj-wan nedávno zasáhlo silné zemětřesení:

Přečtěte celý článek