V německé vládě koluje scénář rozvědky: Zaútočí Putin na NATO roku 2026?

před 1 měsíc 45

18. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Německé zpravodajské služby připravily pro vládu analýzu vojenské hrozby z Ruska, která předpovídá, že "od roku 2026" může Kreml zaútočit na území členských zemí NATO.

Analýza německých zpravodajských služeb naznačuje, že Rusko se připravuje na velký konflikt se Západem, jak naznačuje reorganizace ruské armády, přesuny vojsk a rozmístění raket v západní části země, stejně jako expanze ruské zbrojní výroby.

To by mohlo vést k tomu, že Rusko v příštích pěti letech zdvojnásobí svou vojenskou sílu ve srovnání se současností, zejména v konvenčních zbraních, uvádí tajná zpráva.

"Již nelze vyloučit", že Rusko "od roku 2026" zaútočí alespoň na část území NATO, například na pobaltské státy nebo Finsko, uvádí zpráva. Zdůrazňuje, že německé agentury dosud neučinily taková konkrétní prohlášení veřejně.

Business Insider uvádí, že velitelství NATO také sdílí obavy z rostoucích vojenských schopností Ruska a další konfrontace, ale nevidí to nutně jako vedoucí k válce.

Business Insider cituje zejména hodnocení amerických zpravodajských služeb, které "ve střednědobém horizontu" nevidí nebezpečí ruského útoku na NATO a domnívají se, že ruské ozbrojené síly budou potřebovat dalších pět až osm let, aby obnovily vojenskou sílu, kterou měly před invazí na Ukrajinu.

Několik evropských zemí NATO v posledních týdnech varovalo před rizikem ruské agrese. Například německý ministr obrany Boris Pistorius v lednu prohlásil, že Aliance by se měla připravit na ruský útok na zemi NATO během 5-8 let.

V této souvislosti Bundeswehr poprvé od konce studené války vyvíjí nový komplexní obranný operační plán. Tento plán zohledňuje poznatky získané z rozsáhlé agrese Ruska vůči Ukrajině.

Podrobnosti v němčině: ZDE

167

Přečtěte celý článek