Obraz Podobizna slečny Lieserové od Klimta se vydražil za 30 milionů eur

před 1 týden 29

foto Obraz Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta na aukci ve Vídni, 24. dubna 2024. Dílo bylo prodáno za 30 milionů eur (758 milionů Kč).

Vídeň - Obraz Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se dnes ve Vídni vydražil za 30 milionů eur (758 milionů Kč). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy Kč). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Podobizna slečny Lieserové pochází z roku 1917, tedy z pozdního období secesního malíře. Tříčtvrteční portrét mladé ženy v modrých šatech v pestrobarevné peleríně a na červeném pozadí byl desítky let skryt v soukromém vlastnictví u rakouských majitelů, a odborníci ho znali jen z fotografie z roku 1925.

Je to jeden z posledních obrazů, na kterých Klimt před svou smrtí v únoru 1918 pracoval. Když zemřel, bylo dílo, byť s drobnými nedodělky, předáno rodině, která si ho objednala. Zhruba od poloviny 60. let se nacházelo v salónu jedné z vil nedaleko Vídně, aniž to někdo z expertů tušil.

Žena na portrétu pocházela z průmyslnické rodiny Lieserových, která byla v době nacismu pronásledovaná kvůli svému židovskému původu. Co přesně se s obrazem dělo mezi rokem 1925 a 60. léty není jasné. Nepodařilo se ale najít důkazy o tom, že by dílo za druhé světové války někdo získal protiprávním způsobem. Současní majitelé obraz zdědili asi před dvěma lety po vzdálených příbuzných.

Dosavadní rekord aukce obrazu v Rakousku patřil dílu Franse Franckena II. s názvem "Věčné dilema lidstva: Volba mezi ctností a neřestí", které bylo v roce 2010 vydraženo za sedm milionů eur.

K ceně dnes prodaného obrazu bude ještě přičtena aukční přirážka. Jak vysoká bude, APA neuvedla.

Obrazy rakouského malíře Klimta jsou na uměleckém trhu dlouhodobě velmi žádané a jejich prodej už v minulosti lámal rekordy. Jeho Dáma s vějířem (Dame mit Fächer) se loni v červnu stala nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel zaplatil 85,3 milionu liber (2,5 miliardy Kč). V USA vynesly prodeje Klimtových obrazů v minulosti ještě vyšší sumy. Klimtovo plátno Březový les se v roce 2022 v New Yorku prodalo v aukci za 104,6 milionu dolarů (asi 2,5 miliardy Kč). A malířův slavný obraz Portrét Adély Blochové-Bauerové I. (1907) se v roce 2006 prodal dokonce za 135 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč).

Přečtěte celý článek