Čtvrteční protest zemědělců může komplikovat dopravu v Praze, varuje policie. Zveřejnila trasu

před 1 měsíc 43

Zemědělci dorazí na čtvrteční protest do Prahy kolem šesté hodiny ráno. S traktory a další zemědělskou technikou budou jezdit kolem Letenských sadů, kolem poledne se přesunou před Úřad vlády, uvedla v úterý odpoledne pražská policie na webu. Policisté odhadují, že přijet mohou stovky kusů zemědělské techniky a mohou komplikovat ranní a dopolední dopravu v centru Prahy.

Zemědělci chtějí přijet s technikou do Prahy ve směru od Vestce, Kněževsi, Jesenice, Nové Vsi a Letňan. Příjezd techniky se očekává okolo šesté hodiny ráno a následně mají protestující v plánu jezdit po trase nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova ulice, ulice Milady Horákové, Veletržní ulice, ulice Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k Úřadu vlády. Hodinu před polednem se protest přesune právě před Strakovu akademii, kde by měl pokračovat do 13:30.

Na protestní jízdu budou podle policejního mluvčího Jana Daňka dohlížet desítky policistů převážně z dopravní služby, kteří budou řídit dopravu, aby byla co nejplynulejší. „V pohotovosti budou i kolegové z antikonfliktního týmu a pořádkové policie,“ dodal mluvčí. Motoristé by podle něj měli ve čtvrtek ráno a dopoledne počítat s komplikacemi v dopravě na ohlášené trase a přizpůsobit tomu své plány.

Ve čtvrtek v Praze zároveň v podvečer hraje fotbalová Sparta s celkem anglického Liverpoolu. Daněk na dotaz ČT24 uvedl, že policisté nepočítají s tím, že by se protesty farmářů s touto akcí jakkoli časově překryly, ohlášen podle něj není ani hromadný přesun fotbalových fanoušků, takže nepředpokládá ani dodatečné problémy v dopravě.

Protestní akci svolali na čtvrtek představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu. Protestní jízdu Prahou podpořili i zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Farmáři však v pondělí prohlásili, že taková pomoc nestačí. Výborný deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým požadavkem je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Část zemědělců už 19. února demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od protestu distancovaly.

Hlavní zemědělské organizace se podílely na protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Přečtěte celý článek