• V krojích přijeli i lidé z obce Strání, odkud Nuzík pochází | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas
  • Další fotografie (8)

Josef Nuzík je novým olomouckým arcibiskupem a metropolitou moravským. V olomoucké katedrále svatého Václava ho do funkce při slavnostní bohoslužbě oficiálně uvedl papežský nuncius. Významné události se zúčastnily tisíce věřících. Autobusy a vlakovým speciálem přijeli v krojích i farníci z moravského Slovácka a ze Strání, odkud arcibiskup Nuzík pochází.

Olomouc 17:23 13. dubna 2024

„Náš mikroregion se nachází na pomezí jihomoravského a zlínského kraje a přímo sousedí s obcí Strání, odkud pan arcibiskup Nuzík pochází. Velmi dobře ho známe a víme, že má rád tradice, kroje – a tak jsme ho dnes přišli podpořit,“ řekl pro Český rozhlas starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář (TOP 09).

Po přečtení papežské buly apoštolský nulcius předal Josefu Nuzíkovu berlu olomouckých arcibiskupů a doprovodil ho k předsednickému křeslu, na které Nuzík usedl na znamení převzetí svěřeného úřadu.

Josef Nuzík chce kázat především evangelium, které je podle něj radostnou zvěstí. „Chci být nablízku lidem. Boha nemáme jen pro chvíle nemoci, pro ty nejtěžší zkoušky, ale je tu i pro ten všední život. Kráčí vedle nás po boku," řekl Nuzík. 

Lenka Kratochvílová, jud

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nové chytré elektroměry by mohly předcházet výpadkům. Efektivně využívají i levnější elektřinu

  2. ŽIVĚ: Sparta hraje s Třincem 2:2 i po druhém prodloužení, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos

  3. OBRAZEM: Josef Nuzík je novým olomouckým arcibiskupem. Lidé ho přišli podpořit v krojích

  4. ONLINE: Situace na východní frontě se značně zhoršila. Rusko zesílilo ofenzivu, uvedl velitel Syrskyj

  5. Tomio Okamura obhájil post předsedy hnutí SPD. Zeman jako host popřál straně vládní angažmá s ANO

  6. Šest lidí zemřelo při útoku v obchodním domě v Sydney. Muže, který zabíjel nožem, zastřelila policie

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme