OBRAZEM: Podívejte se, jak vylití třetí největší řeky v Evropě změnilo ruský Orenburg

před 3 týdny 35

Obyvatelé povodněmi postiženého ruského města Orenburg ve středu dorazili do evakuačních míst v nafukovacích člunech, v malých taškách měli vše, co mohli ze svých domovů pobrat. Jedna postarší žena v záchranné vestě při vystupování ze člunu na souš svírala vyděšeně vypadající kočku, napsala agentura Reuters.

Obrazem Orenburg 23:41 10. dubna 2024

„Ještě včera nebyla v domě žádná voda. Přišla velmi rychle v noci,“ řekla agentuře Reuters jednasedmdesátiletá Taisja. „Než jsem se připravila, nemohla jsem se dostat ven,“ dodala.

Poté, co se z břehů vylila třetí nejdelší evropská řeka Ural, zaplavila tento týden historická povodeň města a vesnice v Rusku i Kazachstánu. Vynutila si přitom evakuaci asi 110 000 lidí. Zatopila i části Orenburgu nacházejícího se asi 1200 kilometrů východně od Moskvy, kde žije kolem 550 000 lidí.

Záplavy v ruském Orsku ustupují, v blízké metropoli Orenburg bude povodeň teprve kulminovat

Číst článek

Rychle tající sníh zvýšil hladinu vody v několika velkých řekách, včetně Uralu, jenž protéká Orenburgem a dále míří ke Kaspickému moři. Celé části města byly dnes pod vodou a nejméně 7700 jeho obyvatel bylo evakuováno.

Centrum Orenburgu, které se nachází na kopci s výhledem na řeku Ural, bylo suché. Lidé se procházeli v parcích a zastavovali u místního památníku, aby se podívali na rozvodněný tok a fotili ho.

„Něco takového se v mém životě stalo akorát v sovětských časech, v roce 1980 a 1986,“ řekl sedmdesátiletý Vladimir. „Letošní záplavy jsou z pohledu pamětníka velmi neobvyklé. Ještě nikdy se nestalo, že by voda dosáhla až deseti metrů,“ dodal.

Nedostatečná příprava

O něco dále, na okraji Orenburgu, vypadali místní obyvatelé nazlobeně na úředníky kvůli tomu, že se na katastrofu lépe nepřipravili.

Valentin Peredňa řídil motorový člun v ulicích asi patnáct kilometrů vzdálené vesnice Zarja, kde nahnědlá voda šplouchala do oken v prvních patrech domů. Řekl přitom, že stoupající voda v důsledku jarního tání sněhu je předvídatelná, ale úřady neudělaly dost pro ochranu regionu.

Situace po protržení hráze v ruském Orsku je ‚kritická‘. Ve městě je zaplaveno přes šest tisíc domů

Číst článek

„V březnu jsme byli chytat ryby v sousedním Baškirsku. Tam byla nádrž vypuštěná,“ řekl devětatřicetiletý Peredňa. „Takže se na to připravovali. Proč se naši (činitelé) nepřipravili, to nevím,“ dodal.

Dále v jedné z ulic se o dům opíral žebřík, který vedl na střechu. Na ní stály dva stany. Uvnitř jednoho byla Valentinova žena Jevgenija s jejich psem a kočkou. Popsala, jak pár utekl z domu ve tři hodiny v noci potom, co jim úředníci sdělili, že voda rychle stoupá.

„Co jsme měli doma, co jsme mohli, to jsme naházeli na půdu. Všechno už jsme měli v pytlích,“ řekla sedmatřicetiletá Jevgenija, zatímco seděla vedle kempinkového vařiče a hromady potravin.

Manželé poslali své děti k babičce, ale sami zůstali, aby chránili dům před rabováním. „Nemáme tady žádnou policii, žádnou ochranku, nikoho. Své domy a pozemky hlídáme vlastními silami. Všechno ukradnou a co pak? Kam můžeme jít?“ řekl Peredňa.

ČTK

Přečtěte celý článek