První loď humanitárního koridoru z Kypru je blízko pobřeží u města Gaza

před 1 měsíc 34

foto Loď španělské nevládní organizace Open Arms připolouvá k břehům Gazy s člunem, který veze asi 200 tun humanitární pomoci, 15. března 2024.

Gaza - První loď v rámci námořního humanitárního koridoru do Pásma Gazy v současné válce Izraele s hnutím Hamás je blízko města Gaza, informovala dnes agentura AFP. Podle kyperských médií čeká na další instrukce a ještě na moři projde znovu izraelskou kontrolou, pak ji k břehům doprovodí izraelské námořnictvo.

Loď španělské nevládní organizace Open Arms vyplula v úterý z kyperského přístavu Larnaka, kde ji zkontrolovali zástupci Izraele. Veze asi 200 tun humanitární pomoci, včetně mouky, rýže a dalších potravin. Náklad a cestu financovaly z větší části Spojené arabské emiráty (SAE) a organizuje ji charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), registrovaná v USA.

V Gaze je ale jen malý rybářský přístav, nyní také poškozený válkou, v němž nemohou zakotvit větší lodě. WCK proto s místními postavila zatím provizorní molo, přes nějž se dodávky potravin dostanou na břeh. Až loď zakotví, bude pomoc distribuována v Pásmu Gazy organizací WCK za dohledu izraelské armády.

Na Kypru, od Gazy vzdáleném asi 370 kilometrů, je už připravená druhá loď s humanitární pomocí, uvedly tento týden kyperské úřady. Dnes kyperská média informovala, že loď poveze asi 500 tun pomoci, včetně cukru, mouky, těstovin či mléka, a měla by vyplout dnes.

O humanitárním námořním koridoru z Kypru se začalo jednat už v listopadu, Izrael tuto možnost v zásadě schválil v prosinci, ale až do tohoto měsíce trvalo, než se plán zrealizoval. Přispěla k tomu americká vláda, která zesílila tlak na izraelskou vládu kvůli zhoršující se humanitární krizi v Pásmu Gazy, kde podle tamních úřadů už zemřelo nejméně 20 dětí kvůli podvýživě. USA také zesílily tlak na Izrael v obavě, že zahájí pozemní operaci v oblasti Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kde přežívá v zoufalých podmínkách na 1,4 milionu lidí.

Izrael ofenzivu v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, kdy na izraelském území zahynulo 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z nich. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy spravovaného Hamásem zahynulo od začátku války přes 31.000 Palestinců.

Přečtěte celý článek