ŽIVĚ: Poslanci znovu proberou růst příspěvků na péči, mohli by schválit podporu výstavby nájemního bydlení

před 1 měsíc 83

ŽIVĚ: 94. schůze Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci mohou v pátek schvalovat zákony, které jsou ve třetím čtení. Tentokrát by jím měla projít novela zákona o Státním fondu podpory investic, která má zjednodušit čerpání peněz z něj a zejména usnadnit jejich využití k stavbě dostupného nájemního bydlení. Ve druhém čtení bude sněmovna pokračovat v debatě o zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením.

Hlavní změnou, kterou by měla novela o Státním fondu podpory investic přinést, je vymezení dostupného nájemního bydlení. Díky tomu bude možné peníze z něj využít k takovým projektům. Předloha také rozšiřuje příjmy fondu o návratnou finanční výpomoc a má zakotvit nový informační systém fondu.

Druhé čtení novely o sociálních službách na péči zahájili poslanci již v úterý, ale dosud ho nedokončili. Koalice chce příspěvky zvýšit od července, valorizace se ale má týkat pouze tří ze čtyř stupňů závislosti a rozsah navýšení se bude zásadně lišit – zhruba od desetinu až po dvě pětiny.

Konkrétně by měly příspěvky stoupnout ve druhém stupni z 4400 na 4900 korun, ve třetím z 12 800 na 14 800 korun a ve čtvrtém z 19 200 na 23 000 korun u dospělých, u dětí ve druhém stupni z 6600 na 7400 korun a ve třetím z 13 900 na 16 100 korun. Novinkou má být zvýšený příspěvek při domácí péči o lidi s nejvyšším stupněm závislosti, který dosáhne 27 tisíc. Projde-li návrh v takové podobě, stát ročně vyplatí na příspěvcích na péči sedm miliard korun navíc.

Navýšení příspěvků formálně není vládním návrhem, předložil je ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) rovnou do sněmovny jako poslanecký návrh. Získal ovšem již podporu sněmovního sociálního výboru. Opoziční hnutí ANO a SPD mají nicméně výhrady, chtějí prosadit, aby vzrostly příspěvky i v prvním stupni závislosti, a aby byl výraznější růst příspěvku pro lidi ve druhém stupni závislosti.

Kdyby šlo schvalování novely o fondu podpory investic i druhé čtení novely o sociální péči rychle, mohli by se poslanci dostat i k některým zákonům v prvním čtení – například ústavní ochraně vodních zdrojů nebo změně v kárných řízeních se soudci, státními zástupci a exekutory.

Přečtěte celý článek