Od telenovely k možnému velkofilmu. Tvrdíkova trefa v českém fotbale

před 3 týdny 24

GLOSA / Český fotbal někdy připomíná telenovelu. Důležitý je ale vypravěč příběhu. V současné době zažívá první fotbalová liga v podstatě revoluci, protože vysílací plus betingová práva a titulární sponzor na ligu se prodala o půl miliardy dráž než na minulé období. 

Za prosazení tendru a přesvědčení ostatních důležitých hráčů, že to půjde, patří kredit jednoznačně Jaroslavu Tvrdíkovi, šéfovi pražské Slavie. Přestože od vypravěče falešné telenovely Svobody, který léta rozdával (pardon prodával) spřátelenému Pragosportu, Tvrdík dlouho poslouchal, že sleduje pouze zájmy Slavie, opak byl pravdou. Nepoškodil ligu, jak lhal Svoboda. Posunul ji na mnohem vyšší level.

Současně se zvýšenými finančními prostředky totiž „velká čtyřka“ Slavia, Sparta, Viktorka Plzeň a Baník Ostrava prosadily změnu stanov. A opět pod leadershipem Jaroslava Tvrdíka. Výkonný výbor LFA už nebude one man show Dušana Svobody, ale kolektivní orgán, který vybere klasického ředitele s KPI, ten dostane rozpočet a povede fotbalovou ligu jako skvělý a atraktivní business, a ne jako malou domů pro kamarády.

Český fotbal zažije konečně důstojné financování a člověk, který toto léta znemožňoval, by se měl ve slušné společnosti pakovat. Neděkujem, odejděte! 

Že se navzdory svému fiasku nechal slyšet, že by se mohl ucházet o místo předsedy FAČR, považuji za velmi špatný vtip. Pokud to nebyl aprílový žertík doporučil bych fotbalové asociaci, aby tohle nikdy nedopustila.

Fotbal je fenomén. V Česku i ve světě. Naše kluby na evropské úrovni předvádějí léta výkony, za které se rozhodně nemusejí stydět. Jsou vyrovnaným soupeřem mnoha mužstev, které mají nesrovnatelné finanční možnosti právě díky lepším výnosům z vysílacích a jiných práv.

Otevíráme tedy novou kapitolu, v níž do fotbalu přichází více financí, profesionality a odpovědnosti. Po temných časech Vacka, Berbra či Svobody si zaslouží nadechnutí a důvěru.

Přečtěte celý článek