Od úzkostí k úspěchu. Aplikace upozorňující na špatnou náladu má miliony stažení

před 1 měsíc 68

Brzy budete mít špatnou náladu. Jen to zatím netušíte. Takže se na to připravte. I tohle vám dokáže naznačit mobilní aplikace VOS.health. Vymysleli ji kamarádi Ondřej Kopecký a Jiří Diblík, který se předl lety stal nejmladším podnikatelem v České republice. Jejich aplikace toho ale dokáže mnohem víc. Až tak, že ji využívají přes tři miliony uživatelů ve více než 170 zemích světa a předloni se stala nejstahovanější mobilní aplikací pro duševní zdraví ve střední Evropě.

Aplikaci VOS.health vymyslel Jiří Diblík (vlevo) spolu s kamarádem Ondřejem Kopeckým. | Foto: se svolením Jiřího Diblíka a Ondřeje Kopeckého

VOS.health vytvořil před třemi lety dnes pětadvacetiletý Jiří Diblík ve spolupráci s Ondřejem Kopeckým. Předloni se probojovali do prestižního evropského žebříčku 30 pod 30 časopisu Forbes, který z tisíců nominací vybral 30 nejlepších lídrů z celého kontinentu pod 30 let.

Aplikaci pro komplexní péči o duševní zdraví vytvořil na základě vlastních zkušeností s úzkostmi, z nichž mu pomohla technika sebereflexe, která je pro VOS.health stěžejní. To ho dovedlo k většímu zájmu o rozvoj duševního zdraví a posléze k nápadu pomáhat technologiemi těm, kteří se s podobnými problémy potýkají.

Cíl: Být nejlepší na celém světě

Mladý podnikatel vyrůstal ve Vysokém Mýtě na Ústecko-Orlicku. Původně se chtěl stát zubařem a většinu času trávil s klukama na sídlišti a na tenise. Tenisový loket jeho cestu ke sportovní slávě zastavil. „Hledal jsem oblast, ve které budu nejlepší na světě,“ usmívá se a podotýká, že měl vždy touhu tvořit nové věci.

Studie Národního ústavu duševního zdraví odhalila, že čtyřicet procent deváťáků trpí středními až těžkými depresemi a třicet procent úzkostí:

Analytička platformy EDUin Nikola Šrámková.

Duševní zdraví a řešení nerovností ve školách mají mít prioritu, říká analytička

Ve dvanácti miloval počítače, ale rodiče mu nechtěli nový koupit, musel si něj vydělat sám tvorbou webů, které se už v té době věnoval. Touha být nejlepší na světě ho dovedla k tomu, že začal vyvíjet aplikace.

„V sedmnácti jsem měl první panickou ataku, což mě následně motivovalo k vývoji aplikace na péči o komplexní duševní zdraví. Věříme, že technologie jsou tady od toho, aby nám pomáhaly žít zdravější a šťastnější život. Proto jsme začali s kamarádem Ondřejem Kopeckým vyvíjet VOS. Dávalo nám smysl spojit to, co umíme, s pomáháním lidem.“

V šestnácti letech se Jiří nechal zplnoletnit, začal podnikat oficiálně a stal se tak historicky nejmladším podnikatelem v republice. Spustil aplikaci na správu vánočních dárků Presentlist, během chvíle si jí stáhly desítky tisíc lidí. Ve třeťáku na gymnáziu ji prodal za několik set tisíc korun. Vedlo se mu také v programování autonomních hasicích robotů, s Ondřejem třikrát vyhráli mistrovství světa.

Aplikace pomáhá ustát složité situace

Přes řadu podnikatelských aktivit se rozhodl věnovat veškerou práci právě VOS.health, což je mobilní aplikace, která pomáhá lidem překonávat psychicky složité situace, udržovat přehled o jejich náladě a pracovat na dlouhodobém zvýšení spokojenosti.

V digitálním prostoru si každý může zaznamenávat náladu, pocity a emoce a pracovat na jejich zlepšení. Ty pak s využitím intuitivní umělé inteligence a strojového učení analyzovat, a díky tomu lépe porozumět sám sobě. Stručně řečeno aplikace pomáhá při nástupu psychických atak, při potížích s poruchami příjmu potravy, při nástupech deprese nebo prostě jen proti špatné náladě.

Skupina mladých lidí pod vedením Patrika Nováka a Martina Malhockého chce šířit osvětu o duševním zdraví a správném užívání online světa:

Jana Klusáková, Patrik Novák a Martin Malhocký představují osvětovou kampaň určenou zejména teenagerům. Pravě oni tráví velké množství času online.

Sociální sítě mají vliv na duševní zdraví. Mladí proto rozjeli kampaň

Uživatel v jednoduchém deníku odpovídá na personalizované otázky, VOS poté odpovědi porovnává. Uživatel tak může sledovat vlastní rozvoj, porozumět změnám nálad a dostává doporučení. Je možné se spojit s kalendářem, aplikace kontroluje čas strávený u telefonu a vyhodnocuje třeba, jak se mění nálada podle počasí.

„Naším záměrem je, aby si každý v aplikaci našel něco, co mu bude prospěšné. Je tu třeba možnost řízených meditací, dechová cvičení, s nimiž je možné zahnat návaly úzkostí, stresu či paniky. Aplikace zaznamenává náladu, je možné přečíst si naučné články, je tu i řada relaxačních zvuků,“ říká Jiří Diblík.

Přečtěte celý článek