Odboráři si volí nové vedení, Středula chce zpět do jejich čela

před 1 měsíc 34

Josef Středula se na mimořádném sněmu odborových svazů, který dopoledne začal, pokouší vrátit se do čela jejich centrály. Ve funkci musel skončit kvůli nezaplaceným členským příspěvkům ve své mateřské organizaci. Sněm odmítl požadavek, s nímž přišel šéf školských odborů František Dobšík, aby se předseda zatím nevolil, aby bylo více času na přípravu kandidatury. Kromě předsedy si mají odboráři zvolit i prvního místopředsedu své centrály. Na tuto funkci rezignoval Vít Samek.

Ve vedení Českomoravské konfederace odborových svazů by měli být tři lidé, ale po bouřlivém březnu zbyla pouze místopředsedkyně Radka Sokolová. Nejprve musel kvůli problému s členskými příspěvky skončit ve funkci dosavadní předseda Josef Středula, nedlouho po něm rezignoval i první místopředseda Vít Samek, který byl předtím spolu se Sokolovou pověřen vedením centrály. Samek svůj krok zdůvodnil věkem a zdravím. Zatímco Samek skončil definitivně, Středula má ambici se na původní post vrátit.

Středula je jediným kandiátem a na začátku sněmu se mu podařilo překonat hlavní překážku svého návratu do čela odborů. Tou byl návrh předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík, aby se volba předsedy centrály odložila na podzim.

Dobšík tvrdil, že na přípravu kandidatury bylo málo času – Středula skončil počátkem března a mimořádný sněm se koná zhruba tři týdny poté. Podle Dobšíka by proto bylo lepší, aby si odboráři zatím zvolili jen chybějícího místopředsedu.

„Čas do podzimu by byl akorát, aby se našel případný protikandidát. Uvidíme, jestli přesvědčíme členy sněmu, aby se volba odsunula,“ řekl šéf školských odborů. I když ujistil, že návrh podporují i další svazy, neuspěl, sněm tedy dál spěl k tomu, že bude hlasovat o jménu nového předsedy.

Českomoravská konfederace odborových svazů sdružuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů, a je tak největší odborovou centrálou v Česku. Na sněmu jednotlivé svazy reprezentuje 115 delegátů. Středula získal nominace od čtrnácti svazů včetně toho nejpočetnějšího KOVO, který je zároveň jeho domovským. Dva svazy nominovaly na předsedkyni Sokolovou, která ale kandidaturu odmítla.

Nejvíce nominací na post místopředsedy získal vedoucí sociálně-právního oddělení ČMKOS Jiří Vaňásek – podpořilo ho třináct svazů. Svaz Media navrhl na místopředsedu Jana Křemena z Českého rozhlasu.

Přečtěte celý článek