Odborníci na konferenci v Brně diskutují o možnostech léčebného konopí

před 1 týden 26

foto Ilustrační foto - Pěstírna léčebného konopí Zenplanto Farms, která disponuje hi-tech moderní pěstírnou léčebného konopí s vysokým obsahem THC, 17. ledna 2023, Nelahozeves.

Brno - Konopné léky z nemocniční pěstírny i regulace konopného trhu patří mezi témata dnešní konference Konopí a věda v brněnské hvězdárně. Odborníci z Česka i zahraničí diskutují také o rozšíření využití léčebného konopí, které dosud lékaři v ČR předepisují zejména na bolest. Pomáhat by mělo i při neurologických a dermatologických potížích, řekl ČTK Václav Trojan, hlavní organizátor a vedoucí Cannabis Facility Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC).

Letošní hlavní novinkou spojenou s ICRC, které je společným pracovištěm Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, jsou léky z nemocniční pěstírny. "Celý proces trval asi rok a půl. Museli jsme získat povolení k pěstování, výrobě a následně distribuci. Konopné produkty jsou lék a platí pro ně proto stejná pravidla jako v případě jiných léků. Je to precizní, přísný, ale bezpečný model pro pacienty," sdělil Trojan.

Loni si pro léky z konopí přišlo ke svaté Anně téměř 500 pacientů s chronickou bolestí. "Produkce pěstírny je dimenzovaná na to, abychom pokryli spotřebu našich pacientů. Ročně je to 20 až 25 kilogramů. Počet pacientů užívající konopí ale plynule roste, a nebráníme se ani rozšíření pěstírny a dodáváním do jiných nemocnic, pokud by to bylo podloženo jasnou dohodou o odběru," doplnil Trojan.

Další novinkou je akreditovaný kurz na Institutu celoživotního vzdělávání Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity. Určený je pro pěstitele a zpracovatele konopí i výrobce či distributory konopných prostředků. Poprvé se uskutečnil v dubnu a kapacita 20 lidí byla podle Trojana několik minut po spuštění přihlašování zaplněná.

S chystanými plány na změny konopné legislativy posluchače seznámil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Připravované návrhy se týkají regulace trhu s konopím a výrobků z něj i zpřístupnění léčebného konopí chronickým pacientům. "Východiskem je, že trh s konopím je v Česku společenskou realitou. Lidé konopí užívají a velké procento z nich jsou senioři. RIzikem je, že se k němu dostávají nelegálně a konopí nakupují na černém trhu," uvedl Vobořil.

Cestou je podle něj přísně regulovaný trh, který zajistí lepší možnost kontroly, snížení zdravotních rizik, ověření kvality, omezení přístupu u mladistvých i ekonomické benefity. "Účastníky trhu budou dospělé osoby, každý bude registrovaný a produkt bude podléhat kontrole od začátku do konce. Nutností jsou také specializované prodejny," dodal koordinátor.

Odpoledne bude konference pokračovat například přednáškou primářky Neurologického oddělení Vojenské nemocnici Brno Petry Mištríkové, která promluví o využívání konopí ve své praxi. Právě v rozšíření léčby konopí i na jiné oblasti, než je bolest, vidí Trojan velký potenciál. Léky z nemocniční pěstírny mohou pomáhat i jinde, záleží ale na lékařích, zda je budou předepisovat, řekl.

Přečtěte celý článek