Belgorod pod palbou: Rusové se brání útokům dronů i raketometů. U hranic vládne chaos

před 1 měsíc 38

Na Belgorodskou oblast ve čtvrtek ráno nejprve zaútočily drony, později začalo ostřelování z raketometů, sdělilo ruské ministerstvo obrany. Podle Gladkova se podařilo sestřelit osm vzdušných cílů mířících na Belgorod, během útoku ale zemřel muž jedoucí osobním autem, které zasáhla střela, a dalších šest lidí utrpělo zranění.

ČTĚTE TAKÉ: Noční operace plná výbuchů a beznaděje. Štáb CNN na místě, kde Ukrajinci zachraňují raněné

Během čtvrtečního dopoledne Gladkov informoval o dalším ostřelování, při kterém zemřela žena, která kvůli výbuchu najela automobilem do příkopu, a nejméně tři další lidé utrpěli zranění. O několik hodin později gubernátor upozornil na další ostřelování se dvěma zraněnými.

Terčem dvou ostřelování se podle gubernátora kromě toho stalo také město Grajvoron v Belgorodské oblasti, kde utrpěli zranění nejméně čtyři lidé. V Belgorodu bylo podle místních úřadů poškozeno nejméně osm bytových domů. Kvůli ostřelování zavřely ve městě obchodní centra.

CNN píše o videu z Belgorodu, které zachytilo silnici plnou hořících a zničených aut. Jiné záběry zveřejněné na Telegramu ukazují budovy poškozené výbuchy a prchající obyvatele.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zamezilo pokusu ukrajinských vojáků proniknout přes ruskou hranici u vesnice Spodarjušino v Belgorodské oblasti. Při střetech podle ministerstva přišlo o život 195 ukrajinských vojáků a bylo zničeno pět ukrajinských tanků. O ztrátách na ruské straně se ministerstvo nezmínilo. O bojích s ukrajinskými „diverzanty“ psali i ruští prováleční bloggeři. Kyjev zprávy nekomentoval.

Informace o střetech na hranicích začaly přicházet v úterý, kdy ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny prohlásili, že se jim podařilo překonat hranici a ovládnout vesnici Ťotkino v ruské Kurské oblasti. U Ťotkina nadále patrně panuje chaotická situace, vyplývá ze čtvrtečních prohlášení gubernátora Kurské oblasti Romana Starovojta. Ten informoval, že ukrajinští diverzanti nezanechávají pokusů proniknout do regionu. Starovojt zároveň prohlásil, že ruská pohraniční stráž a armáda jim v tom úspěšně brání.

Dronovým útokům během čtvrtka čelila také Ukrajina, která se už přes dva roky brání ruské vojenské agresi. Ukrajinské letectvo v prohlášení uvedlo, že protiletecká obrana sestřelila 22 z 36 ruských dronů.

Rusko kromě toho podle ukrajinských úřadů zasáhlo telekomunikační infrastrukturu a přerušilo televizní a rádiový signál v pěti městech v Sumské a Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Ukrajinské úřady to podle Reuters označily za součást ruské informační války a pokus Ruska omezit přístup lidí k pravdivým informacím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové si z mrtvých těl staví kryty, popsal operátor dronů. Stroje obráncům suplují granáty

Přečtěte celý článek