Izrael odmítá, že by zaútočil na Palestince čekající na humanitární pomoc. Při úderu údajně zemřelo 21 lidí

před 1 měsíc 45

Izraelská armáda v pátek odmítla tvrzení, že ve čtvrtek zaútočila na lidi čekající na pomoc v Pásmu Gazy. Palestinské úřady kontrolované teroristickým hnutím Hamás dříve uvedly, že při úderu na čekající lidi zahynulo ve městě Gaza nejméně 21 Palestinců a dalších 150 se zranilo. Izrael tvrdí, že incident prošetřuje.

Tel Aviv/Gaza 6:39 15. března 2024

Palestinci si prohlížejí místo izraelského útoku na sklad humanitární pomoci

Izraelská armáda odmítá, že by zastřelila 21 lidí čekajících na pomoc (ilustrační foto) | Foto: Ahmed Zakot | Zdroj: Reuters

Palestinské úřady informovaly ve čtvrtek o dvou incidentech, ve kterých figurují lidé čekající na humanitární pomoc, píše agentura Reuters. Při prvním zahynulo ve střední části Pásma Gazy nejméně osm lidí.

Izrael v noci útočil u nemocnice na Západním břehu Jordánu, tvrdí Palestinci. Čtyři lidé zemřeli

Číst článek

Ve čtvrtek večer pak palestinské ministerstvo zdravotnictví informovalo o střelbě na lidi čekající na pomoc ve městě Gaza na severu palestinského území. Podle poslední bilance tam zemřelo nejméně 21 lidí. Oba útoky palestinské úřady připisují izraelským jednotkám.

„Zprávy o tom, že IDF (izraelská armáda) zaútočila ve čtvrtek večer na desítky obyvatel Pásma Gazy v místě pro distribuci humanitární pomoci, nejsou správné,“ uvedl mluvčí izraelské armády. Podle něj incident izraelské ozbrojené jednotky, jež se nachází na severu Pásma Gazy už několik měsíců, prověřují.

Podle tisku na sociálních sítí kolují videa z obou incidentů, na kterých je vidět mnoho mrtvých těl. Informace však nelze nezávisle ověřit. Palestinské úřady uvedly na konci února, že při izraelském úderu, který zasáhl lidi čekající na pomoc v Pásmu Gazy, zemřelo přes 100 lidí.

Izraelská armáda však tvrdí, že většinu obětí způsobila tlačenice a střet s nákladními vozy, jež převážely potraviny a další nezbytné zboží. Armáda přiznala, že izraelští vojáci vystřelili na Palestince, když se jimi cítili ohrožení. To však mělo způsobit jen několik málo obětí.

ČTK

Přečtěte celý článek