Odstraňování squatů a stanových měst v Paříži pokračuje. Policie vyklidila největší squat ve Francii

před 2 týdny 28

Francouzské četnictvo ve středu ráno vyklidilo největší squat v zemi. V opuštěném sídle firmy ve Vitry-sur-Seine na jižním předměstí Paříže žilo na 450 lidí. Podle humanitárních organizací většina z nich měla povolení k pobytu v pořádku. Agentura AFP razii spojuje s přípravami Paříže na letní olympijské hry, které metropole hostí od 26. července.

Paříž 13:13 17. dubna 2024

Na pondělní hrozbu reagovaly úřady ve Francii, Velké Británii i Španělsku posílením bezpečnosti v okolí stadionů

Do vyklizení squatu se zapojilo asi 250 příslušníků pořádkových sil (ilustrační foto) | Zdroj: AFP / Profimedia

O vyklizení squatu se spekulovalo již několik dní, na příchod četnictva v brzkých ranních hodinách čekalo už jen asi 300 obyvatel provizorních ubikací. Lidé s ustaraným výrazem a kufry v ruce odcházeli kolem 8.00, popsala situaci AFP.

Většina z nich v opuštěných kancelářích bydlela několik měsíců, zatímco čekala na přidělení sociálního bydlení. Na běžné nájemní byty tito lidé nedosáhli.

A Vitry-sur-Seine, l’un des plus grands squats d’Ile-de-France, où survivent des travailleurs réfugiés et des enfants scolarisés, risque une fermeture imminente. Les habitants craignent de retrouver ce qu’ils ont tous connu : la rue.

Notre reportage : https://t.co/Y8O3Y8ebrU pic.twitter.com/LP9SNDpohf

— Libération (@libe) April 15, 2024

Ve squatu podle deníku Libération bydleli pracující migranti i děti školou povinné.

Do akce se zapojilo asi 250 příslušníků pořádkových sil, uvedla prefektura departementu Val-de-Marne. Budovu nedávno koupila státní agentura pro správu pozemků, která má na starost rozvoj bytového fondu v regionu Ile-de-France. Stavbu chce zrekonstruovat a opět využívat, píše Le Parisien.

Schovává Paříž kvůli olympiádě chudobu? Francie čelí obvinění, že z města úmyslně odsouvá migranty

Číst článek

Podle asociace United migrants, která v lokalitě dlouhodobě působí, má 80 procent obyvatel squatu doklady k pobytu ve Francii v pořádku.

Skupina Revers de la médaille (Druhá strana mince), která sdružuje organizace pomáhající lidem v těžké životní situaci, už několik měsíců upozorňuje na stupňující se tempo vyklízení squatů a stanových městeček s blížící se olympiádou.

Nájemníci squatu deníku Le Parisien popsali koloběh boje s úřady: squat, vystěhování, hotel, ulice. Vždy, když si lidé v nouzi najdou střechu nad hlavou, tak je úřady dříve či později vystěhují s příslibem sociálního bydlení.

Dočasně je ubytují v hotelech, které ale musí po pár dnech opustit a opět se ocitnou na ulici. Pak začíná hledání nového provizorního bydlení.

ČTK

Přečtěte celý článek