Ofenzivu čekáme v červnu. Putin ale vlastní obyvatele před válkou stejně neuchrání, říká Kyrylo Budanov

před 2 týdny 36

Podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova připravují ruští okupanti další ofenzivu na letošní červen. Cílem se podle něj má stát Doněck a Luhansk, které chtějí Rusové zcela obsadit. Ukrajina však bude i nadále pokračovat v útocích na ruské území. Budanov to prohlásil v rozhovoru pro deník The Washington Post.

„Rusko zahájí velkou ofenzivu v červnu. Okupanti se pokusí dobýt celou Doněckou a Luhanskou oblast a budou se snažit protlačit co nejdále, protože doufají ve vítězství Donalda Trumpa v listopadových amerických volbách. Myslí si totiž, že znovuzvolený prezident Donald Trump jejich postup potvrdí a uzná,“ řekl Budanov.

Kromě očekávané ruské ofenzivy však Budanov hovořil i o dalších ukrajinských útocích na ruské území a o postupu ruských dobrovolníků bojujících proti Putinovi. „Aby bylo možné Rusům čelit, je zapotřebí více útoků ruských dobrovolníků operujících uvnitř Ruska s podporou GRU a také nových útoků dronů na pohraniční osady,“ prohlásil šéf ukrajinské rozvědky.

Jak v rozhovoru uvedl, ukrajinská rozvědka vytvořila plán zaměřený na eliminaci ruských schopností bojovat. Je v něm zahrnuta celá řada aspektů – útoky na vojenský průmysl, kritické vojenské cíle, letiště či velitelská a řídicí centra.

„Smyslem všech těchto událostí je ukázat, že prezident Vladimir Putin nemůže chránit obyvatelstvo před pronikáním války do Ruska. Když sedíte řekněme v Petrohradě a válku sledujete jen v televizi, vždy ji podpoříte. … Ale lidé znervózní, když je napadeno zařízení blízko jejich domova,“ poznamenal Budanov.

Zásahy v pohraničních částech Ruska, o kterých se mluví, jsou podle něj však z valné části způsobeny vlastní palbou „vyděšených Rusů“. Protiletadlové rakety S-300, které byly použity k pokusu sestřelit ukrajinské drony, totiž nezřídka zasáhly civilní objekty. „Sami Rusové tak způsobují traumatické dopady na vlastní obyvatelstvo,“ zdůraznil Kyrylo Budanov, podle něhož jsou ve skutečnosti tyto škody daleko větší, než by dokázal způsobit onen útočící ukrajinský dron.

Na otázku, zda budou pokračovat útoky v samotném Rusku, odpověděl šéf rozvědky lakonicky: „Doufám.“

Přečtěte celý článek