Ohavný čin, který může ohrozit celý svět. Politici odsuzují íránský útok na Izrael

před 2 týdny 38

Írán v noci na neděli podnikl proti Izraeli rozsáhlý raketový a dronový útok. Vyslat měl podle izraelské armády přes 300 dronů a raket. Většina z nich byla sestřelena. Útok odsoudil hned v noci americký prezident Joe Biden, přidávají se také čeští politici.

„Odsuzuji zákeřný a barbarský noční útok Íránu na Izrael. Jde o velmi nebezpečnou eskalaci blízkovýchodního konfliktu ze strany režimu, který zároveň podporuje Rusko ve vraždění Ukrajinců a podporuje mimo jiné také teroristické skupiny v útocích proti svobodnému světovému obchodu v Rudém moři. Nyní se Írán dopouští dalšího ohavného činu, který může ohrozit celý svět. Stojíme za Izraelem,“ vzkázala v neděli ráno ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Premiér Petr Fiala (ODS) už v noci napsal, že pevně stojí za Izraelem a jeho právem se bránit.

„Nemohu napsat nic jiného než: Ať se Izrael ubrání tuto noc a zničí útočníky ve dnech následujících. Ať jsou šiřitelé bestiality a zkázy (platí i pro Rusko) zavrženi na zemi i na nebi a stihne je krutý trest,“ uvedla k útoku také senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Ministerstvo zahraničních věcí připomnělo právo Izraele na obranu. „Česko důrazně odsuzuje destabilizující chování Íránu a jeho zástupců, kteří rozhodli o útoku na izraelské území. Znovu připomínáme právo Izraele na sebeobranu. Íránské dlouhodobé agresivní chování brání blízkovýchodnímu regionu žít v míru a bezpečí,“ oznámil resort na sociální síti.

„Další neospravedlnitelný útok na Izrael ukázal, že země je v trvalém ohrožení. Nikdo si nepřeje eskalaci konfliktu, ale Izrael má právo bránit se všemi prostředky. Cílem teroristických organizací v regionu není dialog, ale vymazání Státu Izrael z mapy Blízkého východu,“ napsal místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

„Roky se o tom spekulovalo, ale když se to stane, je to jiné. Svět má další bezpečnostní ránu na svém těle. Otázkou je, kolik hráčů se do konfliktu zapojí a s jakými cíli. Izrael se v historii opakovaně dokázal ubránit silnějšímu agresorovi,“ připomněl místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Přečtěte celý článek