Okamurovo hnutí SPD bude volit předsednictvo, na politické scéně je devět let

před 1 měsíc 34

foto Ilustrační foto - Zleva poslanci SPD Radim Fiala, Tomto Okamura a Jan Hrnčíř na tiskové konferenci koalice před mimořádnou schůzí Sněmovny, 11. července 2023, Praha.

Praha - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bude v sobotu 13. dubna volit na celorepublikové konferenci v Praze předsednictvo. Obhajovat mandát plánuje zakladatel a předseda opozičního hnutí Tomio Okamura. ČTK dnes řekl, že jeho cílem je na maximum prosazovat politický program hnutí. Kandidovat podle něj budou i další současní členové předsednictva včetně místopředsedy Radima Fialy.

Jednání konference organizátoři naplánovali na sobotní odpoledne. V hotelu Duo se ho zúčastní 250 delegátů. Zdravice pronesou bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman, sdělila ČTK mluvčí strany Barbora Šťastná. Podoba vzkazu exprezidenta Zemana, který je hospitalizován, se podle ní bude odvíjet od jeho zdravotního stavu.

Mezi hosty zasedne předsedkyně neparlamentní Trikolory Zuzana Majerová, uskupení bude s SPD spolupracovat v nadcházejících volbách. Okamura na únorovém sněmu Trikolory uvedl, že mají společně značnou šanci uspět ve všech třech letošních hlasováních, tedy červnových eurovolbách i podzimních volbách senátních a krajských. Obě uskupení mají podle něj stejný cíl zlepšit život v Česku a stejný názor na to, co zemi škodí a co jí prospěje.

Hnutí SPD na české politické scéně figuruje od června 2015, kdy ho po vnitrostranických sporech a odchodu z Úsvitu přímé demokracie založil Okamura. S SPD uspěl v parlamentních volbách v říjnu 2017 i o čtyři roky později. V letech 2017 až 2021 byl místopředsedou Sněmovny, o funkci se opakovaně ucházel i po posledních sněmovních volbách, zvolen ale nebyl. Nyní se podpora SPD pohybuje podle průzkumů mínění kolem deseti procent.

Přečtěte celý článek