Olympijský oheň na palubě. Symbol her převeze královna moří Belem, čeká ho impozantní cesta

před 1 týden 27

Olympijský oheň zůstane v Řecku až do 27. dubna. Poté se vydá na palubě třístěžňové plachetnice z přístavu Port of Piraeus v Aténách na jedenáctidenní plavbu po Středozemním moři do Marseille, napsal server Olympics.

ČTĚTE TAKÉ: Fanoušci televizních soutěží smutní. Pevnosti Boyard hrozí zkáza kvůli silnému náporu vln

Francouzská plachetnice Belem patří mezi nejstarší plavbyschopné lodě v Evropě. Je dlouhá 48 metrů a posádku tvoří 16 lidí.

Majestátní plavidlo, které je zapsáno na seznamu historických památek, je nejstarším francouzským třístěžňovým škunerem. Loď Belem byla spuštěna na vodu v roce 1896, kdy se konaly první moderní olympijské hry.

Plavidlo, které vlastní nadace Caisse d’Epargne Belem Foundation, již dříve reprezentovalo Francii na prestižních událostech – například během stého výročí Sochy svobody v roce 1986 nebo u příležitosti jubilea královny Alžběty II. v roce 2012.

Plachetnice by měla v Marseille zakotvit 8. května večer. V přístavu pak bude středem celodenní přehlídky. Poté, co obepluje pláže l'Estaque na severu města, zamíří konvoj na jih, propluje přes La Joliette, Anse des Catalans, Vallon des Auffes a Anse de la Fausse Monnaie, uvedl web Boat News. Následně bude defilovat podél Corniche k Pointe Rouge. Loď Belem pak odbočí před přístavem Port de l'Escalette, než dorazí na ostrov Ile du Frioul a pak zakotví v přístavu Vieux Port.

Štafeta s pochodní bude křižovat francouzská území 80 dní a na cestě do Paříže urazí zhruba 12 tisíc kilometrů. Pochodeň podle organizátorů navštíví pět francouzských zámořských území a zavítá do více než 400 měst. Štafeta, kterou ponese přes 10 tisíc běžců, v první části trasy projde mimo jiné přes Montpellier, Korsiku, Bordeaux a Mont-Saint-Michel, než 7. července zamíří z Brestu lodí do Karibiku.

Z Francouzských Antil do Evropy se oheň vrátí 18. července a na trase do Paříže navštíví například Štrasburk, Remeš, Lille či zámek ve Versailles.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zloba v Paříži kvůli plakátu k olympiádě: Z věže Invalidovny zmizel kříž. Proč? žasnou lidé

Přečtěte celý článek