OnePlus dostane umělou inteligenci i do levnějších telefonů. Bude mazat nežádoucí objekty na fotkách

před 1 měsíc 39

Umělá inteligence je velkým pojmem, nejen ve světě mobilních zařízení. Právě na smartphonech zatím její tempo diktuje Samsung a Google, kteří se rozhodli umělou inteligenci nasadit jen u novějších high-end telefonů. OnePlus však jde jinou cestou. Uvedlo vlastní funkci AI Eraser, která využívá jazykový model AndesGPT od sesterského Oppa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
OnePlus ukázal aplikace AI Eraser, která z fotek odstraní rušivé objekty a nahradí je generovaným obsahem. Podle zástupců OnePlus je to pouze začátek

Funkce vypadá podobně jako „magický editor“ fotek od Samsungu nebo Googlu. Umělá inteligence dokáže z fotek odstranit nedokonalosti a ty nahradit něčím, co do původní fotografie patří, např. dopočte pozadí. Součástí fotek se tak stává obsah generovaný umělou inteligencí, která na ukázkovém videu značky OnePlus vypadá velmi povedeně. I tentokrát se však přikláníme k názoru, že OnePlus použilo snadno upravitelné fotografie, protože zkušenosti s úpravami obrázků u Pixelů a Samsungů jasně dokazují, že ani umělá inteligence při nahrazování a tvorbě nových objektů nikdy není stoprocentní. 

Umělá inteligence i ve střední třídě

Funkce AI Eraser vznikla ve vývojových laboratořích OnePlus, a výrobce s ní má trochu jiné plány než konkurence. Od dubna se formou softwarové aktualizace dostane, nejen na nejnovější OnePlus 12 a 12R, ale také na starší modely značky, konkrétně na OnePlus Open, OnePlus 11 a také do OnePlus Nord CE 4. A to je novinka střední třídy, která se zatím nabízí pouze v Indii.

OnePlus tímto jasně ukazuje, že umělá inteligence nemusí být součástí jen těch nejvybavenějších telefonů, ale že si s ní dokáže poradit i střední třída. V tomto případě si však OnePlus pomáhá novým Snapdragonem 7 Gen 3, který má výkonnější AI Engine, než předchozí generace čipsetu. Podle vyjádření OnePlus je funkce AI Eraser jen začátek, v budoucnu by jej měli doplnit další funkce umělé inteligence. A pokud se bude výrobce soustředit i na střední třídu, je to jen a jen dobře. Brzy by se na stejnou vlnu totiž mohli naladit i konkurenční značky.

Ukázka funkce AI Eraser od OnePlus:

Zdroj: OnePlus

Přečtěte celý článek