Zelenského mikinu vyměnil za boxerské rukavice. Macron chce být znovu strážcem Evropy

před 4 týdny 38

Na začátku války na Ukrajině byl francouzský prezident Emmanuel Macron zřejmě nejvýraznější postavou evropské politiky. Do poslední chvíle se snažil při rozhovorech s Vladimirem Putinem zabránit konfliktu. To ještě netušil, že ho šéf Kremlu nebere příliš vážně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Macron znovu budí vášně. Francie možná bude muset vojensky zasáhnout na Ukrajině, prohlásil

Jak ostatně ukázal únik přepisu telefonátu z roku 2022, z něhož vyplývá, že Macron se sice snažil Putina přesvědčit, aby zmírnil napětí, ale ruský prezident bral hovor jen jako rozptýlení. „Nebudu zastírat, že jsem si chtěl jít zrovna zahrát hokej, mluvím s vámi z posilovny,“ řekl tehdy Putin.

Macron také jako jediný zahraniční státník navštívil Putina pár dní před invazí přímo v Moskvě. V souvislosti s touto událostí proslul snímek jednání u bizarně dlouhého stolu, protože Putin se údajně bál, že ho Macron nakazí covidem. Francouzský prezident se zase bál, že Rusové získají jeho DNA, a tak odmítl covidový test.

Když poté vypukla válka a ztroskotaly pokusy o dojednání rychlého míru, stáhl se Macron trochu do ústraní.

Snad i kvůli výsměchu, který se na jeho adresu sesypal poté, co si po vzoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oblékl při vykonávání politické funkce ležérní mikinu, což v kontextu útulného Elysejského paláce vyznělo poněkud úsměvně.

Diplomatickým frontmanem Západu se po Macronovi stal převážně americký prezident Joe Biden spolu s britskými premiéry Borisem Johnsonem a později Rishi Sunakem.

Teď ale jako by Macron chytil druhý dech. V polovině března pořádně zaskočil své spojence, když naznačil, že není vyloučené, že by na Ukrajinu odešli bojovat francouzští vojáci. Což by znamenalo přímý střet Ruska a sil NATO.

Politika z ringu

A Macron napíná své politické svaly dál – a to doslova. Minulý týden se totiž objevila série fotografií, která zachycuje francouzského prezidenta v boxerském ringu. Upozornil na to web France 24.

Gaspard Gantzer, známý odborník na vztahy s veřejností, řekl listu Nice-Matin, že prezident chtěl snímky ukázat, „že je Francouz jako každý jiný, je ve skvělé fyzické kondici a chce bojovat“.

Jenže ani tentokrát se Macron nevyhnul rozpačitým reakcím. Lidé podle BBC začali rozebírat nejen smysl takových fotografií, ale také možné digitální úpravy.

Na jednom ze snímků má totiž Macron zvláště mohutný biceps, což podle některých pozorovatelů úplně nekoresponduje s běžnými fotografiemi jeho hubenější postavy.

Francouzská první dáma Brigitte Macronová ovšem poukázala na fakt, že její manžel je ve skvělé kondici a trénuje v ringu dvakrát týdně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Emmanuel Macron navštívil Českou republiku

Přečtěte celý článek