Ruské armádní velení se podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války bude při dobývání Časiv Jaru v Doněcké oblasti snažit využít toho, že se Ukrajina potýká s kritickým nedostatkem munice. Díky tomu mohou Rusové postupovat rychleji než během operací u Bachmutu, který ovládli loni v květnu po mnoha měsících krvavých bojů, nebo u Avdijivky, jež padla do jejich rukou letos v únoru.

Sledujeme online Kyjev/Moskva 10:19 15. dubna 2024

Voják s municí pro houfnici v Doněcké oblasti na Ukrajině

Voják s municí pro houfnici v Doněcké oblasti na Ukrajině | Foto: Sofiia Gatilova | Zdroj: Reuters

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v neděli řekl, že Rusko má v plánu Časiv Jar ovládnout do 9. května, kdy se v zemi tradičně konají oslavy vítězství ve druhé světové válce nad nacistickým Německem.

Mrtvá zóna na frontové linii. Drony pronásledují vojáky na Ukrajině ve dne v noci

Číst článek

„Z toho vyplývá, že ruské vojenské velení zřejmě předpokládá, že přetrvávající kritický nedostatek munice, s nímž se Ukrajina potýká, umožní ruským jednotkám získat Časiv Jar rychlejším tempem než Bachmut a Avdijivku,“ uvádí americký Institut pro studium války ve své pravidelné zprávě o situaci na bojišti během ruské invaze na Ukrajinu.

Připomínají, že při obraně těchto dvou měst Ukrajinci neměli na rozdíl od bojů o Časiv Jar tolik svázané ruce významným nedostatkem dělostřelecké munice a prostředků protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ukrajinskou obranu.

Analytici z amerického institutu zároveň připomínají, že ruské jednotky doposud postoupily teprve do čtvrti Novyj na jihovýchodě města a že Moskva v minulosti stanovovala nerealistické cíle ohledně ruského postupu.

Časiv Jar je důležitý opěrný bod ukrajinské armády v Doněcké oblasti. Jeho případné obsazení by ruským jednotkám umožnilo vystupňovat útoky na asi 25 kilometrů vzdálený Kramatorsk. Kramatorsk a nedaleký Slovjansk jsou jedny z posledních velkých měst v Donbasu kontrolovaných Kyjevem.

ako, ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Kudlanky se v jihlavské zoo snaží chránit při páření. Samičkám nabízí k zakousnutí raději sarančata

  2. ONLINE: Rusko bude v bojích o Časiv Jar těžit z nedostatku munice Ukrajiny, míní americký institut

  3. Na techniku pro ženisty šlo podle kontrolorů jen 9 procent z jejich rozpočtu. Podle resortu chybí peníze

  4. Rekordně teplý víkend vystřídají v Česku přeháňky a sněžení. Noční teploty budou pod bodem mrazu

  5. Hertl v prodloužení rozhodl o výhře Vegas nad Coloradem. Asistence Jeníka nepomohla Arizoně

  6. Kaderkův tenisový svaz nezaplatil pokutu téměř 30 milionů. Na účtech má jen zlomek částky

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme