ONLINE: Rusové vyrábí více zbraní, než potřebují na válku. Část končí ve skladech, tvrdí německý ministr

před 1 týden 20

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD. Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“.

Sledujeme online Berlín 6:31 25. dubna 2024

Ukrajinští vojáci odpalují raketový systém BM-21 Grad směrem k ruským jednotkám v Doněcké oblasti

Ukrajinští vojáci odpalují raketový systém BM-21 Grad směrem k ruským jednotkám v Doněcké oblasti | Foto: Sofiia Gatilova | Zdroj: Reuters

Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

Na otázku, zda souhlasí s odhady zástupců baltských států, podle kterých by Rusko mohlo být za několik let připravené k útoku na území NATO, Pistorius řekl, že jde o „věštění z křišťálové koule“. „To, co říkají vojenští experti a odborníci na zbraně je, že se Rusko vyzbrojuje,“ dodal.

Generální inspektor německé armády Carsten Breuer před několika dny při návštěvě Varšavy řekl, že pokud se k tomu Rusko rozhodne, mohlo by vojensky být připraveno zaútočit na země NATO za pět až osm let. Také on řekl, že „pozorujeme, že Rusko produkuje velké množství válečného materiálu a že všechen tento materiál neposílá na frontu na Ukrajině“.

Ruská invaze na Ukrajinu předloni v únoru přivedla vztahy Moskvy a Západu do nejhlubší krize za desítky let. Rusko opakovaně odmítá, že by uvažovalo o útoku na NATO.

ČTK, job

Přečtěte celý článek