ONLINE: Veliteli ozbrojených sil Syrskému důvěřuje jen 40 procent Ukrajinců. Podpora klesla i Zelenskému

před 2 měsíce 72

Důvěra Ukrajinců v nového hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského je o poznání nižší, než tomu bylo u jeho předchůdce Valerije Zalužného. Vyplynulo to z průzkumu provedeného Kyjevským mezinárodním ústavem sociologie (KMIS), informoval server Ukrajinska pravda.

Sledujeme online Kyjev 18:33 15. února 2024

Setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s novým velitelem ozbrojených sil Oleksandrem Syrským

Veliteli ukrajinských ozbrojených sil Oleksandru Syrskému důvěřuje jen 40 procent Ukrajinců. Podpora klesla i prezidentu Volodymyru Zelenskému (ilustrační foto) | Foto: ABACA | Zdroj: Reuters

Zatímco Syrskému důvěřuje 40 procent Ukrajinců, Zalužnému 94 procent obyvatel Ukrajiny. Po odvolání Zalužného klesla o pět procent i důvěra Ukrajinců v prezidenta země Volodymyra Zelenského, kterému nyní věří asi 60 procent dotázaných.

Šéf generálního štábu ukrajinské armády Zalužnyj končí. Zelenskyj ho ale dál chce v týmu

Číst článek

Sociologové taktéž zjistili, že ještě v prosinci Syrského neznalo 48 procent dotázaných. Syrskyj tehdy zastával funkci velitele pozemních sil. Zalužnyj je oproti tomu nejpopulárnějším ukrajinským činitelem ze seznamu třinácti osob, na něž se autoři průzkumu dotazovali. Nedůvěřuje mu pouze pět procent lidí.

Nedávná výměna Zalužného se odrazila i na Zelenského popularitě. Prezident se sice stále těší důvěře většiny Ukrajinců, tento ukazatel ale postupně klesá přibližně od května 2022, kdy mu věřilo 90 procent obyvatel Ukrajiny.

Průzkum také ukázal, že na Ukrajině se nyní většina lidí domnívá, že se země neposouvá správným směrem. Zatímco v prosinci roku 2023 si 54 procent ukrajinských obyvatel myslelo, že se situace v zemi vyvíjí správně, nyní si to myslí už jen 44 procent jejích obyvatel.

job, ČTK

Přečtěte celý článek