Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po diskusi ministrů obrany ve formátu Rada NATO – Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Státy, které zmíněnými systémy nedisponují, podle něho přislíbily finanční příspěvky na jejich nákup.

Sledujeme online Brusel 17:41 19. dubna 2024

Odpálení systému HIMARS (ilustrační foto)

Země NATO dodají Ukrajině další systémy protivzdušné obrany, slíbil Stoltenberg (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Západní systémy protivzdušné obrany Ukrajina potřebuje ke zneškodňování raket, jimiž Rusové útočí na její infrastrukturu. Ruské útoky zejména proti energetické infrastruktuře v posledních týdnech výrazně zesílily. 

‚Bez zbraní budeme jen umírat.‘ Na Ukrajině panuje rozčarování, že se svět dívá jinam, popisuje Boháč

Číst článek

Kyjev má k dispozici několik systémů Patriot, podle prezidenta Volodymyra Zelenského by jich k úspěšné obraně potřeboval až 25. Při debatě s lídry Evropské unie na summitu EU tento týden jmenoval také další systémy jako IRIS-T, SAMP-T, NASAMS.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

Ukrajině chybí prostředky protivzdušné obrany také proto, že o klíčovém novém balíku pomoci za více než 60 miliard dolarů kvůli vnitropolitickým sporům v republikánské straně stále nerozhodl americký Kongres.

hof, ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ONLINE: Země NATO dodají Ukrajině další systémy protivzdušné obrany, slíbil Stoltenberg

  2. ‚Naše cesty se rozdělují.‘ Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech soužití rozcházejí

  3. Myslím, že už všechny štvu, směje se šermíř Beran, který se ve 42 letech probojoval na olympiádu

  4. Nizozemský úřad na ochranu údajů doporučil vládě nepoužívat facebook. Obává se odcizení osobních dat

  5. Babišův rohlík a Fialův Reagan

  6. Vsetín hlásí v brněnském azylu vyprodáno. ‚Strašně si toho vážíme,‘ říká obránce Teper

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme