Opilá policistka, která zaklekla před nočním klubem mladou dívku, vyvázla bez trestu. Čeká se na inspekci

před 1 týden 32

Policistka, která v polovině února asistovala u brutálního útoku na mladou dívku, z incidentu vyvázla zatím bez trestu. Žena je ve službě a nevede se s ní ani žádné kázeňské řízení, jak zjistil server iROZHLAS.cz a Radiožurnál. Policista, který surově útočil, byl přitom kvůli napadení návštěvnice nočního klubu zproštěn výkonu služby. Případ nadále prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Původní zpráva Praha 5:00 24. dubna 2024

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Dotčená policistka je ke dni podání žádosti schopna výkonu služby a není s ní vedeno řízení ve věcech služebního poměru ohledně případného zproštění služby.“

Taková odpověď přišla na žádost podle informačního zákona, ve které se server iROZHLAS.cz zajímal mimo jiné o to, jestli – a případně jakým způsobem – byla potrestána policistka. Ta na videonahrávce svému partnerovi pomáhá v útoku na devatenáctiletou dívku.

Policistu z Prahy, který napadl mladou ženu, zprostili výkonu služby. Případ dál šetří inspekce

Číst článek

Odpověď? Žádný trest nepřišel. Alespoň prozatím. Žena, která byla rovněž v podnapilém stavu, přitom mladou návštěvnici nočního klubu zaklekla, jak ukazuje nahrávka zveřejněná serverem Blesk.cz.

Její partner a nyní potrestaný policista se dívce snažil násilně natáhnout nohy, přičemž křičel: „Narovnej nohy. Jménem zákona tě vyzývám.“ Poté vzal dívku za vlasy a smýkl s ní do ulice. Po incidentu pro ni musela přijet záchranná služba.

Roli policistky vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Čekáme na závěry prověřování. Následně bude rozhodnuto o dalším postupu ve věci,“ odpověděl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ten přitom v polovině března, když se dostala na veřejnost nahrávka potyčky, informoval o tom, že se policie zabývá i jejím jednáním.

Generální inspekce, která se zabývá trestnými činy policistů, řeší šarvátku už od února, tedy od doby, kdy k němu v centru Prahy došlo. Zatím bez výsledku. „Tímto incidentem se zabýváme od prvopočátku. Nyní je věc ve fázi neveřejného prověřování. Více informací tedy nelze sdělit,“ reagovala mluvčí inspektorů Ivana Nguyenová.

Policista se odvolal

Opilý policista z Oddělení hlídkové služby policie Prahy I, který na mladou dívku surově zaútočil, byl přitom mezitím již potrestán. Jeho nadřízený ho nejdříve postavil mimo službu, posléze přišel přísnější krok. Policista byl zproštěn výkonu služby. To znamená, že sice zůstává policistou, ale nemůže chodit do práce. Zároveň pobírá nižší plat.

Rozhodnutí o zproštění výkonu služby není pravomocné. Policista se totiž odvolal, jak zjistily server iROZHLAS.cz a Radiožurnál. Důvodem však není samotné zproštění výkonu služby. „Odvolání se týká povinnosti dosažitelnosti, kterou služební funkcionář nařídil,“ upřesnil policejní mluvčí Daněk. To znamená, že se po dobu šetření inspekce musí zdržovat v blízkosti trvalého bydliště.

Případem agresivního policisty se tak nyní bude zabývat nadřízený služební funkcionář, kterým je ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. „Příslušník je nadále zproštěn výkonu služby, neboť odvolání nemá odkladný účinek,“ doplnil Daněk.

K incidentu došlo 17. února před nočním klubem v pražské Nádražní ulici. Policista, který měl v době potyčky 2,6 promile alkoholu v krvi, tam ve slavnostní uniformě klečel před nočním podnikem na devatenáctileté dívce, tahal ji za vlasy a smýkl s ní na silnici. Server Novinky.cz také napsal, že ještě předtím skopl jinou dívku z točitých plechových schodů, ta si zlomila nohu a pak skončila v nemocnici, kde musela podstoupit operaci.

Opilý policajt ve slavnostní uniformě brutálně zaútočil na devatenáctiletou dívku, pomáhala mu i jeho přítelkyně, také strážkyně zákona. Všichni byli na akci v pražském klubu Phenomen.

Trochu se bojím, když takoví lidé mají pomáhat a chránit. pic.twitter.com/9aFgMOXu6G

— Désolé olé (@desoleole) March 14, 2024

Policista byl už v minulosti trestán, jak upozornily Seznam Zprávy. Podle policejního mluvčího Danka s ním bylo vedeno kázeňské řízení za přestupkové jednání. Došlo k tomu v roce 2020, policista byl uznán vinným a byl mu kvůli tomu snížen plat. Opět se vše ale odehrálo mimo pracovní dobu, policie tudíž nechce říct, o co přesně šlo a zda v tom hrál roli alkohol.

„Vzhledem k tomu, že jednání příslušníka nemělo souvislost s výkonem jeho služby, nejsme oprávněni tyto informace sdělovat. Pro vysvětlenou, když například policista se svým soukromým vozidlem ve svém volném čase spáchá přestupek v dopravě, je následně řešen v kázeňském řízení služebním funkcionářem,“ uvedl k tomu Daněk.

Policie již dříve na sociální síti X uvedla, že toto jednání považuje za neakceptovatelné a neomluvitelné. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k incidentu poznamenal, že si policie nezaslouží, aby podobní lidé kazili její jméno.

Kristýna Guryčová

Přečtěte celý článek