Orbán obvinil Západ, že rozpoutává války, překresluje hranice a pase se na všem jako kobylky

před 1 měsíc 35

Maďarský premiér Viktor Orbán řekl davu jásajících příznivců, že nacionalistická konzervativní politika jeho vlády letos zvítězí v Evropě i mimo ni. „Nejsme sami. Slováci se už vzpamatovali, Češi se připravují a Nizozemci se pomalu ubírají správným směrem. Letošní rok jsme začali sami, na jeho konci budeme mít na světě většinu!“ prohlásil Orbán v Budapešti.

Shromáždění se konalo na připomenutí neúspěšné maďarské revoluce proti habsburské nadvládě v roce 1848. Orbán v projevu přirovnal EU k imperiálním okupantům, kteří Maďarsko v historii ovládali. „Rozpoutávají války, ničí světy, překreslují hranice zemí a pasou se na všem jako kobylky,“ řekl. „My Maďaři žijeme jinak a chceme žít jinak… Pokud chceme zachovat svobodu a suverenitu Maďarska, nemáme na výběr⁠ – musíme obsadit Brusel,“ učinil narážku na volby do Evropského parlamentu.

Svým příznivcům také sdělil, že před „obratem v suverenitě“ jsou i v USA a že je přesvědčen, že Donald Trump vyhraje listopadové prezidentské volby a pravicové strany podobné jeho zvítězí v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Orbánovy poznámky jsou pokračováním slovních přestřelek s americkou administrativou prezidenta Joea Bidena. Minulý týden na Floridě po setkání s Donaldem Trumpem maďarský vůdce předpověděl, že ruská válka na Ukrajině skončí, protože nový americký prezident nedá Kyjevu „ani cent“. Biden na to reagoval slovy, že Orbán si zřejmě „nemyslí, že demokracie funguje, a chce diktaturu“.

Kriticky se vyjádřil i americký velvyslanec v Budapešti David Pressman.

„Premiér Orbán, který na jedné straně bezdůvodně tvrdí, že se vláda Spojených států snaží svrhnout jeho vládu, veřejně vyzývá k politické porážce prezidenta Spojených států a aktivně se účastní amerických stranických politických akcí,“ prohlásil ve čtvrtek.

Přečtěte celý článek