Orbánova protiunijní propaganda na Maďary nepůsobí, říká europoslankyně

před 1 týden 28

foto Europoslankyně a dvojka na kandidátce liberální strany Momentum pro červnové volby do Evropského parlamentu Katalin Csehová.

Budapešť - Útoky maďarského premiéra Viktora Orbána na Evropskou unii na Maďary naštěstí nepůsobí a valná většina jich dál členství v evropském bloku podporuje. V rozhovoru s ČTK to řekla europoslankyně a dvojka na kandidátce liberální strany Momentum pro červnové volby do Evropského parlamentu Katalin Csehová. Maďarský premiér se podle ní snaží před tímto hlasováním podobně jako při volbách do maďarského parlamentu před dvěma lety mobilizovat voliče pomocí války na Ukrajině a šíří přitom kremelskou propagandu.

"Viktor Orbán posledních 14 let líčí Evropskou unii jako zdroj všeho zla," řekla 35letá Csehová. Podle ní "propagandistický aparát" maďarské vlády vydává na kampaň proti Evropské unii enormní množství peněz. "Zajímavé je, že to na Maďary nepůsobí," tvrdí. Více než tři čtvrtiny Maďarů podle europoslankyně totiž v průzkumech nadále hodnotí členství své země v EU jako pozitivní. "Takže se mu nepodařilo zabít tuto touhu po sounáležitosti s evropským společenstvím," dodala.

Evropská unie a její instituce jsou častým terčem kritiky od maďarského premiéra, který je u moci nepřetržitě od roku 2010. Například při pátečním zahájení předvolební kampaně vládní strany Fidesz tvrdil, že vrcholní představitelé EU selhali a je třeba je vyměnit. "Bruselské vedení musí jít, nezaslouží si další šanci," řekl Orbán v proslovu ke členům a sympatizantům své strany a dodal, že je třeba "obsadit Brusel, odstavit evropské byrokraty a vzít věci do vlastních rukou".

Evropské instituce maďarskou vládu kritizují mimo jiné kvůli erozi právního státu či útokům na sexuální a genderové menšiny. Rozpory mezi Bruselem a Budapeští panují také v pohledu na vojenskou podporu Ukrajiny při její obraně proti ruské agresi. V pátečním proslovu Orbán prohlásil, že v Bruselu vládne "válečná nálada".

Válka na Ukrajině, kterou před více než dvěma lety zahájilo Rusko na příkaz prezidenta Vladimira Putina, je podle europoslankyně Csehové v Maďarsku jedním z hlavních témat kampaně před červnovými evropskými volbami. Pod Orbánovým vedením přitom Budapešť udržuje s Ruskem spolupráci, kterou zdůvodňuje především ochranou maďarských národních zájmů. Podle Csehové je ovšem klíčovým maďarským zájmem naopak podpora Ukrajiny. "Nechceme mít hranice s Putinem, chceme mít za souseda silnou, stabilní evropskou demokracii," řekla.

"Orbánova vláda (válku na Ukrajině) od začátku využívá jako hlavní mobilizační téma proti opozici. Státní média a média napojená na Orbána papouškují kremelskou propagandu, všechny její lži a dezinformace," řekla dále Csehová. Maďarský premiér podle ní navíc každého, kdo podporuje Ukrajinu, označuje za válečného štváče. "Pro nás jako stranu Momentum je to ale otázka principu... Ukrajina musí válku vyhrát a musí se stát členem Evropské unie," řekla Csehová.

Nadcházející evropské volby jsou podle maďarské europoslankyně pro její stranu mimo jiné příležitostí ukázat Evropě a světu, že "Maďarsko je více než Viktor Orbán". Sama ovšem přiznává, že pozice maďarské opozice je velmi složitá. "Viktor Orbán za 14 let u moci podryl základy demokratické společnosti. Jsme jedinou zemí Evropské unie, která není považovaná za fungující demokracii... Bojujeme těžkou bitvu. Mnoho lidí ztratilo naději, že se může něco změnit. Ale já jsem přesvědčena, že se nesmíme vzdát a že musíme bojovat za svá práva a za svou zemi," dodala v rozhovoru liberální politička.

Volby do Evropského parlamentu se konají na začátku června. Zatímco v Česku se bude volit v pátek 7. a v sobotu 8. června, v Maďarsku se voliči k urnám vydají až v neděli 9. června. Stejně jako Česko také Maďarsko, které má zhruba 9,6 milionu obyvatel, zastupuje 21 europoslanců. V končícím volebním období Orbánova vládní strana Fidesz a jeho spojenecká Křesťanskodemokratická lidová strana, které i letos kandidují společně, měly 13 poslanců. Druhá nejsilnější byla levicová Demokratická koalice se čtyřmi zástupci. Liberální Momentum reprezentovaly dvě poslankyně včetně Csehové a po jednom poslanci měly Maďarská socialistická strana a konzervativní strana Jobbik. Zároveň s volbami do Evropského parlamentu se v Maďarsku konají také komunální volby.

Přečtěte celý článek