Oscary vidělo nejvíce lidí za čtyři roky, ale daleko méně než v minulé dekádě

před 1 měsíc 73

foto Ilustrační foto - Předávání filmových ocenění Oscar v Los Angeles, 10. března 2024. Tvůrci filmu Oppenheimer.

Los Angeles - Televizní přenos z 96. ročníku předávání Oscarů, filmových cen americké Akademie filmového umění a věd, vidělo v neděli večer přibližně 19,5 milionu diváků. Show, v níž o prestižní ceny soutěžily kasovní trháky Barbie a Oppenheimer, tak zastínila poslední tři ročníky Oscarů. Podle agentury AP to vyplývá z čísel zveřejněných v pondělí televizní stanicí ABC. Údaj však daleko zaostává za rokem 2014, kdy přenos vidělo 43,7 milionu lidí a sledovanost začala postupně klesat.

Akademie letos posunula začátek slavnostního večera o hodinu dříve proti obvyklému času a po dlouhých letech dostala v podobě dvojice zmíněných filmů mezi hlavní snímky večera hity, které v kinech před přenosem utržily okolo miliardy dolarů. To sice podle AP možná pomohlo k vyšší sledovanosti přenosu, která však tu loňskou překonala jen o zhruba 800 tisíc diváků a patrně nedosáhla čísel očekávaných ABC.

Sledovanost Oscarů vytrvale klesala od zmíněného roku 2014 a dna se dotkla při pandemií covidu-19 ovlivněném předávání cen v roce 2021, kdy se dívalo necelých deset milionů lidí.

Letošní ceremoniál v Los Angeles ovládlo zmínění životopisné drama Oppenheimer režiséra Christophera Nolana. Získalo celkem sedm sošek, včetně té pro nejlepší film minulého roku. Nolan si odnesl Oscara za nejlepší režii a irský herec Cillian Murphy, představitel "otce" jaderné bomby Roberta Oppenheimera, dostal Oscara pro nejlepšího herce. Sošku pro nejlepší herečku v hlavní roli má Emma Stoneová díky výkonu ve filmu Chudáčci. Druhý divácký trhák Barbie získal pouze cenu za nejlepší původní píseň.

Přečtěte celý článek