Osm případů pro Ústav paranormálních jevů. Česká televize nasazuje novou sci-fi kriminálku

před 2 měsíce 63

Sci-fi, komedie a detektivka. Takový mix žánrů nabídne osmidílná série To se vysvětlí, soudruzi!, která se v premiéře představí v neděli večer na České televizi. Nesourodá dvojice vyšetřovatelů v podání Jiřího Macháčka a Jana Ciny se v ní – soudobé Státní bezpečnosti navzdory i natruc – vydává po stopách paranormálních úkazů.

Ústav paranormálních jevů 14:51 3. března 2024

„Celý základní nápad na tento seriál byl inspirovaný reálnou institucí, která v někdejším Československu v osmdesátých letech fungovala. Nazývala se Psychoenergetická laboratoř a vedl ji profesor František Kahuda, bývalý ministr školství, kterému se přezdívalo bolševický čaroděj,“ vysvětluje námět za novým seriálem Miro Šifra.

Lidé, kteří v Kahudově ústavu působili, podle scenáristových slov „skutečně velmi seriózně“ zkoumali paranormální jevy: například jakým způsobem funguje levitace nebo jak z Prahy myšlenkou zabít mouchu, která je v laboratoři v Košicích.

A byl to právě fakt, že se někdo v průběhu normalizace vůbec podobnými věcmi zabýval, co trojici scenáristů, kterou vedle Šifry tvoří Lucie Vaňková a Marie Stará, tolik fascinoval.

Ani na DAMU mě nezkrotili. Na place Dobrého rána se šňupal ovocný cukr, prozrazuje herečka Zlatohlávková

Číst článek

„Přečetli jsme moc krásný sborník o mezinárodní psychotronické konferenci východního bloku, ve kterém jsme se dozvěděli, jak se lidskou energií ovlivňuje například klíčivost brambor. Tyhle výzkumy se pak do scénáře dostaly většinou v podobě vtipů nebo nějakých drobností,“ říká Vaňková. „Třeba v sedmém dílu musí médium vypít přesný počet káv, aby mohlo fungovat.“

Svůj seriálový debut si v To se vysvětlí, soudruzi! odbude Jiří Macháček. Zahraje si Davida Zajíce, dlouholetého a zdánlivě rezignovaného pracovníka ústavu, jehož oficiální náplní práce je zkoumat tajné satanistické odkazy v západní hudbě.

Tak pozor, David Zajíc je ve skutečnosti dost ve střehu,“ namítá herec. Vůbec není unavený, to on jenom předstírá. Vypadat tuctově, unaveně a znormalizovaně je jeho záměr. Maska, pod kterou intenzivně řeší svůj tajný soukromý projekt. Nebo spíš problém.

V roli Macháčkovy seriálové dcery – a domácí záhady – se představí Darja Pavlovičová, Jan Cina zase jako idealistický zelenáč a nový Zajícův parťák Vojta Bek. Dvojici agentů StB si střihli Anna Fialová a Leoš Noha.

Koprodukčně se na To se vysvětlí, soudruzi! podílela německá stanice ZDF. Česká televize tím po letech navazuje na spolupráci, z níž v minulosti vznikly například seriály Návštěvníci, Arabela nebo Létající Čestmír. 

„Je to opravdová podívaná – díky německé koprodukci jsme si mohli dovolit natočit seriál skutečně ve velkém stylu, takový, kterých u nás vzniká pomálu,“ láká Matěj Chlupáček, který se v režii jednotlivých epizod střídal s Michalem Samirem.

kro

Přečtěte celý článek