Otec po mně střílel z tanku a přitom mi volal. Ukrajinský voják popsal bojový střet s vlastním tátou

před 1 měsíc 31

Válka Ruska proti Ukrajině přináší řadu těžkých, ba neuvěřitelných situací. Jednu takovou popsal i Alexander, velitel bojového vozidla Bradley, který brání Ukrajinu před Rusy v řadách 47. brigády ukrajinských ozbrojených sil. Během bojů mu prý zničehonic zavolal jeho otec, který seděl v nepřátelském ruském tanku na témže úseku fronty a právě po něm střílel.

Jeden z úseků fronty u Avdijivky v Doněcké oblasti brání už delší čas vojáci ze 47. samostatné ukrajinské brigády. Jsou známí mimo jiné díky svým obrněným vozidlům Bradley, kterými neváhají útočit ani na ruské tanky a ničit je. Velitelem jednoho z těchto vozidel je Alexander. Neseděl sice v těch, která se tak neohroženě nedávno vrhla proti ruskému nepříteli, namísto toho se mu ale stala jiná unikátní věc.

Událost, o které informoval i deník FORUM 24 a při které se ukrajinští obránci v dvojici obrněnců Bradley úspěšně pokusili zastavit zmíněný tank, měla totiž velký ohlas nejen na Ukrajině, ale také v ruských diskuzních skupinách na sociální síti. Alexandrovi, jehož posádka má již podle jeho slov, řečených v reportáži pro televizní kanál Nastojaščeje vremja na kontě dva podobně úspěšné údery, nějakou dobu po této události zazvonil telefon. Muž, který mu volal z neznámého čísla, mu řekl, že je jeho otec, a navrhl mu, aby přeběhl na ruskou stranu.

Alexander si otce moc nepamatoval. Věděl ale, že to byl Rus a opustil jeho a matku, když byl ještě malý. „Matka byla Ukrajinka, a on byl z Ruska. Vypadá to, že byl na Ukrajině, ale vím toho o něm málo,“ popsal. Jak se ale ukázalo, měli se spolu zanedlouho setkat, a to když proti Alexanderovi během jedné mise zničehonic vyrazil ruský tank.

Tank se je pokusil zasáhnout z boku, ale jejich pancéřování vydrželo. Otec mu prý hned zavolal. Tvrdil, že když si uvědomil, kdo by ve vozidle mohl být, hned palby zanechal. Tak si to ale Alexander nepamatuje. Když se prý stahovali z bitvy, tank po nich pálil dál. Nic otcovského na tom prý nezaznamenal. Jen touhu ruských vojáků po odměně za zničený americký obrněnec.

O nějaký čas později se Alexander dozvěděl, že jeho otec zemřel. Jeho tank najel prý na trojici min a začal hořet. Jak popsal, ne všem členům posádky se podařilo uprchnout. „Každý má svůj osud. Opravdu jsem ho neznal, viděl jsem ho málo. Pro mě nebylo nic výjimečného na tom, že je to můj otec. Tohle je moje práce. Vybral si svou stranu. A to je všechno,“ dodal ukrajinský obránce.

Přečtěte celý článek