Otřesný případ v jižních Čechách: Děti se koupaly v potoce, neznaly školu ani čištění zubů

před 1 týden 29

Děti nalezli strážníci z města na Českobudějovicku zcela náhodou. Původně totiž na konci března vyjížděli k případu, který nahlásila vedoucí jednoho z tamějších obchodů.

ČTĚTE TAKÉ: Divoká policejní honička na hranicích. V akci byl vrtulník, řidiče zastavil zátaras z náklaďáku

„Městská policie Hluboká nad Vltavou dostala oznámení, které zpočátku souviselo úplně s jiným případem. Vedoucí jedné z prodejen nahlásila, že na ni tři osoby před obchodem pokřikují a chovají se vulgárně, tak nás zavolala na pomoc,“ řekl pro CNN Prima NEWS zástupce vrchního strážníka Patrik Brožek, který společně s kolegou děti v lesní chatce objevil.

Když hlídka dorazila k obchodu, nacházeli se zde už jen dva lidé. V daný okamžik se ale chovali slušně. „Popíjeli alkohol a k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo. Třetí osobu jsme pak nalezli za rohem obchodu. Všechny jsme ztotožnili a provedli lustraci, jestli nejsou například v pátrání, což se nepotvrdilo,“ uvedl Brožek s tím, že strážníci tedy neměli důvod případ dále řešit.

Nicméně protože se nejednalo o místní občany, začali se jich strážníci vyptávat na další detaily. „Nakonec jsme zjistili, že přebývají v jedné z chatek za zoologickou zahradou,“ sdělil s tím, že se s kolegou rozhodli toto tvrzení ověřit, a proto se vydali na dané místo v lese.

Děti žily v otřesných podmínkách

Když dorazili na místo, zjistili, že v chatce o rozměrech třikrát čtyři metry žijí i malé děti ve věku pět, sedm a osm let. „Na místě jsem spatřili tři nezletilé a jednu dospělou osobu. Po dalším řešení a vyptávání se dětí jsme nabyli důvodného podezření, že se pravděpodobně jedná o zanedbání péče. Od dospělé osoby jsme zjistili, že matkou by měla být žena, která patřila mezi nahlášené u obchodu,“ popsal Brožek.

Děti také strážníkům sdělily, že neznají čištění zubů. Nepamatovaly si ani, kdy naposledy byly ve škole. Navíc se zmínily, že na záchod chodí za chatku a umývají se v přilehlém potoce.

V lesní chatce měli tři děti a tři dospělí žít už čtrnáct dní. Dostali se tam prý poté, co je všechny ze společného bydlení vyhodil otec dětí.

„Děti naposledy jedly v jedenáct hodin dopoledne, tedy v čas, kdy matka opustila obydlí v lese. Od té doby byly hladové. Matka byla kontaktována i telefonicky, přestože slíbila přijít do 30 minut, ani do zhruba 17. hodiny hodin se nedostavila na místo,“ uvedl Brožek.

Strážníci poté, co vyzpovídali děti, přivolali na místo státní policii, která následně kontaktovala OSPOD. Děti byly převezeny do nemocnice v Českých Budějovicích a odebrány matce.

Podle Brožkových informací je žena matkou celkem deseti dětí. Již v minulosti jí jich sociální pracovníci měli sedm odebrat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kauza šikany ve škole v Blovicích: Město odvolalo ředitelku, i přes stížnosti bude dál učit

Přečtěte celý článek