Ovzduší v ČR zhoršil prach ze Sahary. V části republiky platí smogová situace

před 1 měsíc 18

 ČTK

ČTK

Meteorologové vyhlásili v Moravskoslezském kraji, jižních Čechách, Brně a na Vysočině smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se nad regiony od rána vyskytuje. Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických aktivit. Během neděle může smogová situace nastat i v jiných krajích, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

Saharský prach na čelním skle auta. Ilustrační foto | Foto: ČTK

Kvůli písku ze Sahary platí smogová situace v celých Čechách a části Moravy a Slezska. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle meteorologů může být písek, který zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, na území Česka až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla dnes před 08:30 podle webu ústavu stále na řadě míst v zemi nad prahovou hodnotou 100 mikrogramů na metr krychlový.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu. Aktuálně smogová situace platí ve všech krajích v Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně.

Už v sobotu vyhlásil Český hydrometeorologický ústav smogovou situaci pro Jihočeský kraj a Vysočinu:

ČHMÚ vyhlásil kvůli písku ze Sahary v Jihočeském kraji v sobotu smogovou situaci. Na snímku pohled na Šumavu.

Na jih Čech dorazil prach ze Sahary. V celém kraji je vyhlášená smogová situace

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci,“ uvedli už v sobotu pracovníci ústavu. Saharský písek se podle nich může pohybovat v ovzduší v Česku až do pondělí. V neděli meteorologové očekávají dopady výskytu písku v ovzduší hlavně na Moravě, především na jihu. Krátkodobé, hodinové koncentrace polétavého prachu byly dnes ráno nad hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový hlavně v Čechách.

Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním.

Přečtěte celý článek