Pákistánský tank Haider je srovnatelný minimálně s T-90, ale nejspíše je lepší. Kombinuje v sobě vyspělé čínské technologie

před 1 měsíc 44

Pákistán zvládl výrobu moderního tanku, ačkoliv k tomu potřeboval pomoc z Číny. Schopnostmi nejspíše převyšuje své indické protějšky T-90.

Pákistán má dlouhodobé spory s Indií, takže si obě země udržují silné ozbrojené síly. Snaží se přitom nejen nakupovat moderní zbraně v zahraničí, ale také je vyrábět v domácích zbrojovkách, aby nebyly závislé na cizích dodavatelích, což se týká i tanků. Zatímco Indie vyvinula moderní tank Arjun, odpovědí Pákistánu se stal Haider.

S tankem pomohla Pákistánu země draka

Vyvinout moderní tank není jednoduché, protože obsahuje řadu špičkových technologií, a Pákistán si proto přizval na pomoc čínské inženýry. Jeho tank je založen na čínském tanku VT4, uvádí DefenceBlog, což je jakási směsice technologií nejmodernějších čínských tanků Type 96B a Type 99A. Čína a Pákistán mimochodem spolupracují na více zbraňových systémech, tím nejznámějším je bojový letoun CAC/PAC JF-17 Thunder.

(VIDEO) Pakistan Unveils “Haider” Main Battle Tank, Result of Close Collaboration With Chinahttps://t.co/s0JmIFT9li pic.twitter.com/WYSh0Z7A6J

— Defence Security Asia (@defence_asia) March 8, 2024

Mnohé parametry pákistánského tanku nejsou veřejně známé, ale pravděpodobně se budou blížit i moderním západním protějškům. ArmyRecognition uvádí, že tvoří jeho hlavní výzbroj kanon ráže 125 milimetrů s hladkým vývrtem, pravděpodobně půjde o stejnou nebo podobnou zbraň jakou používají moderní čínské tanky. Ta umožňuje používat moderní munici APFSDS, HE, HEAT a protitankové řízené střely. V tanku je zásoba munice na 38 ran a výzbroj doplňuje koaxiální kulomet a dálkově ovládaný kulomet ráže 12,7 mm.

Haider disponuje nejen silnou ochranou

Tank Haider má tříčlennou osádku, z čehož vyplývá, že bude disponovat nějakým typem automatického nabíjení. Vybaven je pak také pokročilým systémem řízení palby s termovizním zaměřovačem a laserovým dálkoměrem, takže může zasahovat cíle i za zhoršené viditelnosti. Dokud ale nebudou známé parametry těchto přístrojů, je velmi těžké posoudit, zda se kvalitou blíží moderním západním nebo moderním ruským tankům.

TheDefensePost uvádí, že by tank měl disponovat robustní ochranou vojáků, která je založena na kompozitním pancíři doplněném reaktivním a rozmístěným pancéřováním. Jaká je celková hmotnost Haideru, nebo zda bude mít nějakou aktivní ochranu, není jasné. Tank má ale dosahovat velice slušné maximální rychlosti až 70 km/h a jeho dojezd je 500 kilometrů. Ačkoliv jsou některé parametry stále neznámé, je jisté, že by měl být schopen postavit se především tankům T-90, protože ty tvoří hlavní obrněnou sílu indické armády.

Tank Haider
Přečtěte celý článek