Palestinský premiér Ištajja podal prezidentu Abbásovi demisi vlády

před 2 měsíce 60

foto Palestinský premiér Muhammad Ištajja na Mnichovské bezpečnostní konferenci 18. února 2024.

Ramalláh - Palestinský premiér Muhammad Ištajja dnes předsedovi palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu Mahmúdu Abbásovi podal demisi své vlády. Ištajja to oznámil na tiskové konferenci. Podle agentury AP zůstává otázkou, zda Abbás premiérovu rezignaci přijme, krok by však mohl otevřít cestu ke Spojenými státy prosazované reformě palestinské samosprávy. Ištajja stál od svého jmenování v březnu 2019 v čele 18. vlády palestinské samosprávy.

"Demisi vlády jsem prezidentovi předložil 20. února a dnes ji podávám písemně," uvedl Ištajja v Ramalláhu a dodal, že rozhodnutí bylo přijato "s ohledem na vývoj událostí spojených s agresí proti Pásmu Gazy".

Podle zpravodajského webu televize Al-Džazíra Ištajja svou rezignaci rovněž zdůvodnil "bezprecedentní eskalací" násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě a "válkou, genocidou a hladověním v Pásmu Gazy". Dodal, že existují "snahy učinit z palestinské samosprávy správní a bezpečnostní orgán bez politického vlivu".

Vývoj podle agentury AP naznačuje, že Západem podporovaná palestinská samospráva je ochotna zavést reformy, aby se "revitalizovala", jak požadují USA. Podle dřívějších amerických vyjádření by po skončení války mohla kontrolu nad Pásmem Gazy převzít právě reformovaná palestinská samospráva. V cestě této variantě ale stále stojí mnoho překážek, píše AP.

Přečtěte celý článek