Panamský průplav by měl znovu plně fungovat příští rok. Musí ale dopomoci srážky

před 3 týdny 30

Vedení Panamského průplavu očekává, že provoz v této dopravní tepně se v průběhu příštího roku vrátí do normálu. Záležet však bude na tom, zda se naplní předpovědi o vydatných srážkách v příštích měsících. Pokud se tak stane, mohl by se zvýšit počet lodí, které průplav denně využívají. Ten je nyní kvůli suchu omezený.

Panama 11:17 10. dubna 2024

Pracovníci na konstrukci Panamského půplavu

Pracovníci na konstrukci Panamského půplavu | Foto: Aris Martinez | Zdroj: Reuters

Panamský průplav je sladkovodní, závislý na umělých jezerech, a tudíž je i náchylný k poklesu hladiny, když je sucho. Tím se liší od Suezského průplavu, který využívá mořskou vodu a je na úrovni mořské hladiny.

Panamský průplav vysychá. Problémem je nedostatek dešťových srážek

Číst článek

V dokumentu zveřejněném v úterý vedení Panamského průplavu uvedlo, že očekává v příštích měsících postupné zlepšení podmínek pro plavbu. Podle vedení předpovědi ukazují, že by v příštích měsících mělo soustavně pršet, což by vedlo k naplnění jezer nutných pro provoz kanálu. „Pokud se tak stane, průplav má v plánu postupně zmírňovat omezení, což umožní úplný návrat k normálu v roce 2025,“ stojí v prohlášení.

Kvůli suchu musel Panamský průplav postupně omezit počet lodí, které ho denně využívají. V posledních týdnech však díky mírnému zlepšení podmínek počet zvýšil na 27 lodí. Pokud se situace vrátí k normálu, tak by mohlo Panamský průplav používat denně až 36 lodí, uvádí správa.

Ta však také přiznává, že řešení stavu, kdy je sucho, není snadné ani přímočaré. Vedení průplavu pracuje na zefektivnění systému nakládání s vodou. Pro některá opatření, například výstavbu nové nádrže, však potřebuje souhlas panamské vlády. „Současně jsou nasazována i řešení krátkodobějšího rázu,“ informovala správa průplavu. Tato řešení se týkají především Gatunského jezera, hlavní nádrže kanálu.

Za normálních podmínek Panamský průplav odbavuje přibližně tři procenta objemu světového obchodu po moři a 46 procent kontejnerů přepravovaných ze severovýchodní Asie na východní pobřeží USA. Průplav je největším zdrojem příjmů Panamy, v roce 2022 jí přinesl 4,3 miliardy dolarů (téměř 97 miliard Kč).

ČTK

Přečtěte celý článek