Paroubek by rád „normalizoval“ vztahy s Moskvou. Tak snad aby přijely nějaké tanky

před 2 týdny 26

NÁZOR / Bývalá politická veličina Jiří Paroubek lituje, že jsme se zbavili ruských surovin, a hájí Ruskem placené kolaboranty z německé AfD. Když si pomyslíme, že tahle osoba tu byla kdysi premiérem, dělá se nám z toho poněkud mdlo.

Na Parlamentních listech se Paroubek 10. dubna vyjadřoval k různým otázkám, což bylo snad i zbytečné, protože jak je u tohoto média zvykem, otázky jsou návodné a celkem víme, co dotyčná figura řekne.

Někdejší šéf ČSSD třeba vyzval k tomu, aby Evropa přehodnotila Green Deal podle možností „všech zemí EU“.

„Nejde jenom o země, jako je Německo, které se z nějakých vnitropolitických důvodů zhlédly v této až přehnané ekologizaci politiky, ale jde také o země střední a východní Evropy. Tam by to pro obyvatelstvo znamenalo další zátěž a další pokles životní úrovně. Stejně tak jako zvyšující se ceny surovin, když jsme se tedy neprozřetelně zbavili ruských surovin, a teď se vláda dohaduje, jestli chce vlastně velvyslance v Rusku, nebo nechce. Jednou ty vztahy snad budeme schopni normalizovat, ale ne s touto vládou,“ vykládá Paroubek.

Když necháme stranou výraz „normalizovat“, který máme spojený spíše s „normalizací“ po okupaci v roce 1968, a tedy s nastolením zahnívajícího husákovského režimu dosazeného sovětskými tanky, zajímalo by nás, co je podle Paroubka normální. Platit ruskému fašistickému režimu za ropu a plyn, aby měl na vraždění Ukrajinců? A jak by chtěl Paroubek vztahy „normalizovat“? Jako Vasil Biľak? Klanět se Putinovi až k zemi, líbat mu polobotky a schválit mu jeho zvrácené imperiální choutky? Za kus žvance?

Ano, Paroubek býval v dobách ČSSR činovníkem národního podniku Restaurace a jídelny, ale jeho tehdejší zkušenosti a hodnoty by asi neměly být vodítkem pro diplomacii desetimilionové země.

Došlo i na skandál se stránkami Voice of Europe, které provozoval proruský kolaborant Viktor Medvedčuk. Vyšlo najevo, že přes toto „médium“ proudily peníze i některým politikům do evropských zemí.

„Ten útok je zaměřený především na německou AfD, kde tedy hrozí, že může vyhrát volby do Evropského parlamentu. Stejně tak jako strana, která je spjatá s Marine Le Penovou. No a to samozřejmě vytváří novou situaci. Takže ty útoky, že jsme třeba já nebo exprezident Klaus poskytli tomu médiu (Voice of Europe), které nemá žádný zvláštní dosah… Já jsem musel dlouho pátrat v paměti, když se mě na to zeptali, že jsem poskytl rozhovor,“ vykládá Paroubek.

Pokud jde o německou AfD, ta má už nějakou dobu na hlavě tunu másla, když vyšlo najevo, že její politici byli z Ruska placení a instruovaní, aby sabotovali vojenskou pomoc Německa Ukrajině. Marine Le Penová si zase kdysi z Ruska půjčila peníze na svou volební kampaň. To nejsou žádné „jedna paní povídala“, ale jasná fakta. Poslanec AfD Petr Bystroň, který Voice of Europe zásoboval svými rozumy, teď tvrdí, že žádné peníze z Ruska nedostal. V každém případě ale Bystroň ruské hlásné troubě VoE poskytoval rád rozhovory. Klaus dospěl v prokremelském postoji tak daleko, že otevřeně tvrdí, že za válku na Ukrajině mohou Američané a Západ.

Vlastně by bylo příjemnější vědět, že někteří lidé jsou ruští agenti, než že u nich dospěl úpadek myšlení a charakteru tak daleko sám od sebe.

Paroubek i Klaus jsou už nuly. Ale zároveň jsou příznakem toho, jak na tom naše společnost kdysi byla a stále je, že je kdysi někdo bral vážně a pořád ještě bere.

Přečtěte celý článek