Dusno kolem Bartoše: V koalici se bojí, že nestihne digitalizaci. Běžná praxe, tvrdí ministr

před 1 měsíc 45

Už za tři a půl měsíce – konkrétně 1. července – má být systém digitalizovaného stavebního řízení a územního plánování v ostrém provozu. „Doufáme, že to bude v provozu od toho data, které je slíbeno. Tím, že se na to ptáme, vyjadřujeme obavy z regionů. Myslím, že je dobré dávat jim odpovědi,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Soukromníci platí státu mejdan, kritizovala Šichtařová kroky vlády. Křeček ji obvinil ze lži

Podle Bartoše se jedná o běžnou praxi. „Termíny jsou napjaté, to jsem věděl, když jsem na úřad nastupoval, ale Klára Dostálová to tam nechala naprosto v troskách a nepřipravené,“ namítl šéf Pirátů.

Proti jeho slovům se však bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestr. za ANO) ohradila. Připomněla, že antimonopolní úřad několikrát zrušil zakázku na tvorbu systému pro netransparentnost. „Chybí vyhláška o stanovení stavebních úřadů, o jednotném standardu územního plánování, vyhláška k hmotnému stavebnímu právu. Kvůli uklidnění situace by bylo rozumnější nastavit pilotní provoz na půl roku,“ sdělila exministryně CNN Prima NEWS.

Cílem digitalizace je zrychlit a zjednodušit stavební řízení on-line formou namísto papírové dokumentace. Zatímco u nás se na stavební povolení čeká v průměru skoro 250 dní, v Estonsku je to pouhých 31 dní.

Aby se vše stihlo připravit do začátku července, nabízejí další resorty Bartošovi pomoc. „Pokud bude potřeba součinnost v oblasti IT expertů, tak ji rádi poskytneme,“ slíbil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Každé ministerstvo má svůj legislativní a právní odbor a někdy se může ukázat, že pohled z jiného resortu může přinést rychlejší či netradiční řešení,“ podotkl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Digitalizaci stavebního řízení provázejí dlouhodobé potíže. Nový stavební zákon, který s ní počítá, měl platit už od loňského léta.

Přečtěte celý článek