Pavel navštívil sídlo rozvědky. Její činnost je klíčová pro naši bezpečnost, řekl

před 1 týden 23

Prezident Petr Pavel v pátek navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Informoval o tom na síti X. Rozvědce poděkoval za práci, její činnost označil za klíčovou pro bezpečnost, zahraničně-politické a ekonomické zájmy Česka. Návštěva sídla ÚZSI v pražských Kobylisích navázala na nedávné jednání prezidenta s vedením Bezpečnostní informační služby (BIS).

„ÚZSI je pro veřejnost nejméně známá zpravodajská služba. Její činnost je ale klíčová pro naši bezpečnost, zahraničně-politické a ekonomické zájmy. V dnešním rozkolísaném mezinárodním prostředí je zásadní spolehnout se na instituce, které pracují pro bezpečnost naší země. Děkuji za vaši práci,“ napsal Pavel. K informaci o své návštěvě připojil dvě fotografie se šéfem rozvědky Vladimírem Posoldou.

Přesně před měsícem Pavel navštívil kontrarozvědku. Byl po 26 letech druhým prezidentem, který do BIS zavítal, naposledy v sídle tajné služby jednal koncem září 1998 Václav Havel. S ředitelem Michalem Koudelkou i širším vedením BIS jednal Pavel o aktuální situaci a hrozbách, ruských aktivitách či vlivu Ruska a Číny na bezpečnost v Česku.

Návštěvy politiků v tajných službách nejsou časté. Všechny tři však v poslední době navštívil premiér Petr Fiala (ODS). Předloni v říjnu zavítal do BIS, začátkem loňského roku pak jednal s vedením Vojenského zpravodajství (VZ) o válce na Ukrajině, kybernetické obraně či dezinformacích. ÚZSI pak Fiala navštívil loni koncem března. Pavel po schůzce v BIS oznámil, že se chystá také navštívit všechny tři tajné služby.

Přečtěte celý článek