Pavel v pondělí na Pražském hradě přijme německého prezidenta Steinmeiera

před 1 týden 29

foto Prezident Petr Pavel.

Praha - Prezident Petr Pavel přijme v pondělí na Pražském hradě německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, v úterý společně zahájí konferenci k výročí vstupu ČR do Evropské unie. Steinmeier také spolu s Pavlem uctí památku obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze.

Mezi témata jednání by měly patřit ekonomické vztahy, energetika či posilování bilaterální vojensko-technické spolupráce. Prezidenti budou hovořit také o aktuálních otázkách, kromě Ukrajiny také o situaci na Blízkém východě či v Číně a Africe. Věnovat by se měli i nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu.

Pavel přijme německého prezidenta na Pražském hradě v pondělí ve 14:30. Po soukromé schůzce a jednání delegací je v plánu společné vyjádření pro média. Následně prezidenti na náměstí Jana Palacha společně uctí památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze, kde loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové.

V úterý Pavel se svým německým protějškem na Pražském hradě přednesou hlavní projevy na konferenci k 20 letům ČR v Evropské unii. Mezinárodní konference ponese název "20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu". Kromě českého a německého prezidenta na ní vystoupí také premiér Petr Fiala (ODS) či předsedové obou komor Parlamentu.

Steinmeier byl v Česku také v srpnu 2021, kdy dorazil vlakem a jako první německý prezident navštívil kryptu pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici, kde uctil památku výsadkářů, kteří v ní zahynuli. S Pavlem se setkal loni v březnu v Berlíně, český prezident tehdy mimo jiné řekl, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na vysoké úrovni.

Přečtěte celý článek