Pekarová Adamová chce na dohodovacím řízení řešit chod koalice celkově

před 2 měsíce 77

foto Ilustrační foto - Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová, 15. září 2023.

Praha - Předsedkyně TOP 09 a Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nechce na dohodovacím řízení vládních stran projednat jen aktuální otázku jmenování zmocněnce pro přijetí eura, ale fungování koalice celkově. Na tiskové konferenci ve Sněmovně dnes opětovně varovala před "slovenskou cestou", kdy by hádky v koalici mohly vést k problémům vlády a poté úspěchu populistů. Piráti chtějí v dohodovacím řízení upozorňovat na porušení koaliční smlouvy ze strany ODS či lidovců.

Dosud první dohodovací řízení zahájí pětikoalice vedená Petrem Fialou (ODS) dnes odpoledne ve Sněmovně. Svolal ho premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na pondělní rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro přijetí eura, ekonoma Petra Zahradníka. Dvořák ke kroku přistoupil s odůvodněním, že kvůli chybějící shodě v koalici není obsazen post vládního národního koordinátora pro přijetí eura.

Mluvčí vlády Lucie Ješátková v pondělí ČTK sdělila, že koaliční strany budou kromě Dvořákova jednostranného rozhodnutí debatovat i o kompetencích a potřebě udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech. Pekarová Adamová dnes uvedla, že řízení není reakcí na jednotlivost a jediné porušení koaliční smlouvy. Ve hře je podle ní celkové vnímání koalice a Dvořákův zmocněnec byl "pomyslnou poslední kapkou".

Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek řekl, že jeho strana na jednání upozorní na dlouhodobé nedodržování koaliční smlouvy ze strany ODS. "Dluží nám nominace v oblasti dopravy, kdy nemáme dnes našeho zástupce, který by kontroloval například hospodaření s miliardami ve Státním fondu dopravní infrastruktury," uvedl. Lidovci pak podle něj v rozporu s koaliční dohodou hlasovali o pozměňovacím návrhu ohledně bioplynu. "Domnívám se, že jednání bude věcné a nalezneme rozumné řešení," dodal Michálek.

Česká vláda se musí vyhnout osudu slovenské, kde podle Pekarové Adamové koaliční hádky vedly k předčasným volbám a nástupu populistů. "Dohody jsou nutné, kompromis není sprosté slovo," uvedla Pekarová Adamová. Nemyslí si, že česká koalice je v takových v problémech, jaké měla slovenská. "Ale někdy se může na malé věci nabalit větší problém jako sněhová koule, chci tomu zamezit včas," řekla.

Veřejně nechtěla Pekarová Adamová říct, jaký by podle ní měl být výsledek dohodovacího řízení. "Preferuji jednání tváří v tvář, je potřeba vrátit se k základům fungování koalice," dodala. Nechtěla odhadovat, jak se jednání bude vyvíjet a zda skončí po jediné schůzce. Neodpověděla ani na to, zda by výsledkem mohl být konec Zahradníka, případně Dvořáka.

TOP 09 je podobně jako další strany koalice pro jmenování vládního koordinátora pro euro, zdůraznila Pekarová Adamová. Proti je ODS. "Je to opravdová cesta, jak vést diskusi," dodala šéfka Sněmovny. Kritizovala to, že Dvořák zvolil postup, kdy kolegy z koalice neinformoval alespoň v "důstojném předstihu". Každý má právo jmenovat si poradce, Dvořákem vytvořená pozice však může mást veřejnost a nakonec být kontraproduktivní, míní.

Přečtěte celý článek