Peking stojí za útoky na britské poslance. Parlament to prošetří

před 1 měsíc 36

S blížícími se volbami Čína zintenzivňuje kybernetické útoky na britské politiky, informoval server Sunday Times. Kvůli řešení vměšování Pekingu do britských záležitostí byla na pondělí v parlamentu svolána mimořádná schůze a k záležitosti by měl vystoupit také vicepremiér Spojeného království Oliver Dowden.

Skupina britských politiků se stala terčem čínských kybernetických útoků. V pondělí by měl o záležitosti blíže informovat vicepremiér Spojeného království Oliver Dowden.

Ředitelka bezpečnosti parlamentu Alison Gilesová zároveň nechala v této souvislosti na pondělí svolat skupinu konzervativních poslanců a dalších členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC), aby je o čínských kybernetických útocích informovala. Skupinu tvoří například bývalý vůdce konzervativců Iain Duncan Smith, bývalý konzervativní ministr školství Tim Loughton, poslanec Skotské národní strany Stewart McDonald nebo lord Alton z Liverpoolu.

S uspořádáním schůze souhlasil i ministr zahraničí Spojeného království David Cameron. Hodlá se na ní zajímat zejména o otázky týkající se Číny a bezpečnosti.

Právě Duncan Smith, Loughton a Alton byli již v roce 2021 zasaženi sankcemi Pekingu. Tehdy se ze strany Číny jednalo o odvetný krok poté, co skupina IPAC upozornila na „hrubé porušování lidských práv v Číně“.

„Asi před rokem belgické a francouzské ministerstvo zahraničí veřejně potvrdilo čínským státem sponzorované kybernetické útoky proti našim členům. Ostatní země udělaly totéž soukromě. Peking se netajil svou touhou zaútočit na zahraniční politiky, kteří se jim odváží postavit,“ řekl k věci Luke de Pulford, výkonný ředitel IPAC.

V loňském roce byl člen parlamentní skupiny výzkumník Chris Cash obviněn ze špionáže pro Peking. Pracoval pro China Research Group, kterou založil ministr bezpečnosti Tom Tugendhat, a také jako výzkumný pracovník konzervativní poslankyně Alicie Kearnsové, která předsedá užší komisi pro zahraniční věci. Sám obvinění popírá.

Přečtěte celý článek