Pellegrini se rozhodl, že Slovensko přemění v socialistickou Albánii

před 1 měsíc 17

NÁZOR / Slovensko se má na co těšit. Jak se blíží druhé kolo prezidentských voleb, kandidát Peter Pellegrini začíná hlásat pozoruhodné fantasmagorie. Teď zabrousil do oblasti mezinárodního obchodu a stálo to za to.

„Žádný vývoz a dovoz. Co se v regionu vyrobí, musí se zde spotřebovat. To je přece nejlepší projev národní hrdosti! Jedním z velkých problémů Slovenska je potravinová soběstačnost. Dnes se potýkáme s dovozem potravin ze třetích zemí a naši zemědělci potřebují pomoc. Jsem proto velmi rád, že náš župan Braňo Becík, zemědělec tělem i duší, se pro ně snaží udělat maximum,“ horlí Pellegrini na Facebooku a doprovází to fotografiemi, jak ho dívenka v kroji hostí chlebem.

Slovensko začíná nabírat kolorit ČSSR za soudruha Gustáva Husáka s výjezdy k lidu a bojem o zrno. Na některé lidi to ale zabralo. „Ano, správně, Švýcaři takhle fungovali vždycky a jsou jinde než my. Chrání si svůj trh. A my prosťáčci prodáváme kvalitu za pár šupů a dovážíme za drahý peníz druhou třídu. Pane Pellegrini, velmi vám fandíme a vážíme si vás jako člověka,“ jásá občanka Martina Buknová Barbieriková.

Jeden takový experiment se soběstačností ve stylu „žádný dovoz a vývoz“ už se uskutečnil. Bylo to v Albánii soudruha Envera Hodži. Nedá se říct, že by ta země moc vzkvétala. Demokratická Kampučia za vlády Rudých Khmerů a komunistické císařství KLDR se takovému ideálu také blížily, teď se ovšem Kimova malá říše rozhodla aspoň exportovat náboje do Ruska.

Pellegrini samozřejmě takový nesmysl nezavede, protože by tím poškodil i samotné zemědělce, které chce prý chránit, a dovozem nejspíš myslí levnější ukrajinské obilí. Slováci mají přece právo na své národní a dražší.

Debatující hned doplnili Pellegriniho vize zmínkami o čistě slovenských banánech a pomerančích, na které už se těší. S tím si ale není třeba lámat hlavu. Co bude dovážet a vyvážet případná Slovenská autonomní oblast Ruské federace, to stejně rozhodnou v Moskvě.

Přečtěte celý článek