Peníze vám brát nechceme, ke změnám v justici ale máme otázky, řekla Slovákům Jourová

před 1 týden 24

před 23 mminutami|Zdroj:

ČTK

Místopředsedkyně EK Jourová navštívila Slovensko (zdroj: ČT24)

Evropská komise bude od Bratislavy požadovat další informace o změnách v trestním právu, které prošly v parlamentu navzdory její žádosti ve zrychleném režimu. Po jednání se členy slovenského kabinetu to uvedla eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Zdůraznila, že si nikdo nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů. Jourová také varovala, že navrhovaný slovenský zákon, podle něhož nevládní organizace financované ze zahraničí mají mít zvláštní označení, je v rozporu s právem EU.

Dotazy Komise se zaměřují na záruky nezávislosti a profesionálního výkonu slovenské prokuratury v souvislosti s ochranou peněz z evropských fondů, sdělila Jourová. Slovenská vláda prosadila ve sněmovně například rozpuštění elitního útvaru slovenské prokuratury ÚSP, který měl na starosti nejzávažnější kriminalitu. Jen část prokurátorů ÚSP přešla na trestní odbor generální prokuratury.

Platnost některých dalších změn ve slovenském trestním právu včetně zkrácení promlčecích dob trestných činů už pozastavil slovenský ústavní soud. Proti legislativě opakovaně demonstrovaly tisíce Slováků.

Čas na dialog

Podle Jourové je dostatek času na vyjasnění požadavků Bruselu. „Komise nemá zájem peníze zastavovat. Ale musíme mít garance, že nebudou zneužívány. Dialog je intenzivní. Domnívám se, že si budeme psát i nadále, budeme se dotazovat slovenské strany znovu,“ uvedla Jourová, která je komisařkou pro hodnoty a transparentnost a dočasně převzala i oblast justice.

Slovenská strana ale při jednáních uvedla, že podle svého názoru už poskytla odpovědi na všechny otázky.

Jourová v Bratislavě jednala mimo jiné s premiérem Robertem Ficem (Smer), který o ní v polovině dubna řekl, že nynější slovenskou vládu nenávidí. Místopředsedkyně Komise k tomu uvedla jen to, že osobní útoky nikam nevedou a nikomu nepomáhají.

Sporný zákon o nevládních organizacích

Jourová zároveň varovala, že zákon ohledně označování slovenských nevládních organizací by byl v rozporu s evropským právem, pokud by ho slovenská sněmovna schválila v navržené podobě.

Předloha, o které v prvním čtení jedná slovenská sněmovna, počítá s tím, že nevládní organizace, jež jsou financovány ze zahraničí, by ve svém názvu až na výjimky musely nově používat také označení „organizace se zahraniční podporou“. Tento návrh do sněmovny předložili poslanci vládní Slovenské národné strany.

Zmínila se také o zákonu, který zvyšuje pravomoci vlády ve vztahu k veřejnoprávnímu rozhlasu a televizi. „Komise bude zákon vyhodnocovat, až bude schválen. Budeme ho poměřovat proti evropskému zákonu o svobodě médií,“ prohlásila.

Přečtěte celý článek