Kontroly loni zachytily padělky za půl miliardy. Jejich velké množství zabavují celníci i letos

před 4 týdny 43

Události: Padělky (zdroj: ČT24)

Jen loni celníci v Česku zadrželi přes 328 tisíc kusů zboží, u kterého měli podezření na porušení práv duševního vlastnictví. Hodnota by v ceně originálů dosáhla téměř půl miliardy korun. I letos už kontroly odhalily velké množství napodobenin.

Na začátku března v pražské tržnici SAPA proběhlo zatím největší letošní odhalení falzifikátů. Do kontejnerů v zadní části tržnice se celníci s inspektory dostali až po odřezání zámků. Důvod, proč se k šesti kontejnerům nikdo nehlásil, viděli hned po otevření prvního z nich. Uvnitř byly napodobeniny textilu, bot, kabelek a dalšího zboží různých značek.

„Na místě jsme v průběhu mnohahodinové kontrolní akce zajistili na dvacet tisíc kusů padělků v celkové hodnotě kolem 95 milionů korun,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba. V případě, že na soud dojde, hrozí pachateli pokuta ve výši od jednoho do deseti milionů korun.

Při podobných raziích zabavili loni celníci zboží v hodnotě originálních výrobků za více než 496 milionů korun.

V tržnicích, kamenných obchodech a na dalších místech v Česku nacházeli nejčastěji padělky her, hraček, oblečení nebo bot. Při dovozu zboží ze třetích zemí pak odhalili hlavně falzifikáty známých výrobců nápojů a potravin. Věci, u kterých měli podezření na padělání, podobně jako v pražské tržnici, zabavili.

„Následně se kontaktuje majitel práv duševního vlastnictví a v drtivé většině jde zboží do takzvaného zjednodušeného řízení, kde je po dohodě zničeno,“ vysvětluje mluvčí Generálního ředitelství cel Vladimíra Malovíková.

Přečtěte celý článek