Petr Fiala se setkal v Bílém domě s Joe Bidenem. Oba zmínili potřebu čelit ruské agresi

před 2 týdny 31

Premiér Petr Fiala dorazil s mírným zpožděním do Bílého domu na setkání s prezidentem Joe Bidem. Před novináři si oba politici vyměnili pozdravy a zmínili nejdůležitější témata vzájemných vztahů.

Joe Biden připomenul výročí českého vstupu do Severoatlantické aliance.

„Před pětadvaceti lety, je to skoro na den přesně, Česká republika vstoupila do NATO. Je to ohromné a vy jste skvělým spojencem. Jsme si stále bližší a jsme silnější. Spojené státy a Česká republika prohloubily obrannou spolupráci mezi svými zeměmi. Pokračujete v modernizaci svého obranného průmyslu,“ řekl prezident.

Zmínil také spolupráci v oblasti čisté energie a českou pomoc Ukrajině a snahu Česka zajistit munici pro Ukrajinu. Kongres podle něj „musí schválit financování“ pomoci Ukrajině a „musí to udělat teď“. „Jak víte v České republice, Rusko se nezastaví na Ukrajině.“

Petr Fiala navázal v angličtině a řekl, že vztahy mezi oběma zeměmi mají dlouhou tradici a USA hrály důležitou roli při vzniku Československa. Prezident Masaryk měl americkou manželku a z Prahy pocházela ministryně zahraničí Madelaine Allbrightová. Připomenul ruské tanky v ulicích Prahy, které si pamatuje jako dítě a řekl, že by to nechtěl vidět znovu. Také zmínil českou iniciativu získat munici pro Ukrajinu a nutnost zastavit Putinovu agresi. V Česku je podle premiéra největší počet ukrajinských uprchlíků v přepočtu na hlavu. Připomenul snahu získat letadla F-35 pro Českou republiku. Obchodní výměna podle Fialy každoročně roste a české firmy investují v USA a zaměstnávají tisíce Američanů. „

Fiala a Biden se pak odebrali na další jednání. Novináři chtěli položit ještě nějaké otázky, ale jak bývá zvykem, při této příležitosti k tomu nedošlo.

Michal Žantovský, bývalý velvyslanec v USA okomentoval setkání v přímém přenosu České televize. Zdůraznil, že Biden opakovaně připomenul českou iniciativu ohledně munice pro Ukrajinu. Podle bávalého velvyslance v USA Petra Koláře má toto setkání formální stránku a je předem připravené, ale někdy dojde i k něčemu nečekanému. Tady to neočekává, protože toto jednání „má jasně připravené kontury“. Zmínil, že ekonomická spoluoráce je dnes na mnohem vyšší úrovni, než to bylo před lety. Dnes už nejsme v pozici „vychovávaného synka“, ale už se propojuje ekonomika, což přes rozdílnou velikost znamená, že jsme už partneři.

Přečtěte celý článek